Μας ετοιμάζουν νέο γδάρσιμο με φόρους και μείωση συντάξεων. Στα χέρια της συγκυβέρνησης το μέλλον μας
Δεν χρειάζεται να ληφθούν και επιπλέον μέτρα για το 2014. Αρκούν οι – φαινομενικά – «ήπιες» παρεμβάσεις που προώθησαν ή προωθούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για να περιορίσουν την εισφοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή:
• Θα «παγώνει» ο ΑΦΜ σε όποια επιχείρηση δεν πληρώνει ΦΠΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
• Θα αφαιρείται το δικαίωμα υποβολής ΑΠΔ σε όποια επιχείρηση δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές, δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχοντας στο πλευρό του τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Ήδη κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και η ρύθμιση ενεργοποιήθηκε.
Κι ενώ όλοι θα περιμένουμε την ανάπτυξη το 2014 ως μάννα εξ ουρανού, την ίδια στιγμή θα αναρωτιόμαστε γιατί οι μικρομεσαίοι πέφτουν σαν τις μύγες και ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι απλήρωτοι επί σειρά μηνών εργαζόμενοι - «φαντάσματα», οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 600.000.
Ο… εισπράκτορας
Είναι σαφές ότι ο καθένας στην κυβέρνηση κοιτάζει τη… δουλειά του. Στον γενικό γραμματέα Φορολογικών Εσόδων Χάρη Θεοχάρη – ο οποίος μάλιστα δεσμεύεται με 5ετές συμβόλαιο – έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι. Πρέπει να εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και περίπου το ένα τέταρτο των «φρέσκων» οφειλών του τρέχοντος έτους.
Αντίστοιχοι στόχοι θα τεθούν και για το 2014. Να γιατί προσανατολίζεται να «παγώσει» τους ΑΦΜ σε όσους επιτηδευματίες δεν πληρώνουν εγκαίρως τον ΦΠΑ. Πρακτικά, όσες εταιρείες εντοπίζονται να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (σ.σ.: ήδη μελετάται οι δηλώσεις ΦΠΑ να γίνουν μηνιαίες για όλες τις εταιρείες και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας) θα μπαίνουν σε μαύρη λίστα. Για το «μαύρισμα» θα ειδοποιούνται αυτομάτως και οι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση της εταιρείας, τότε δεν θα επιτρέπεται πλέον η χρήση του ΑΦΜ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Λουκέτο. Ποια επιχείρηση θα δεχτεί να κάνει συναλλαγή με μια εταιρεία η οποία θα έχει μπει σε μαύρη λίστα; Ποια επιχείρηση θα ρισκάρει να μην της αναγνωριστεί ένα τιμολόγιο ως επαγγελματική δαπάνη, κάτι που σημαίνει ότι θα επωμιστεί φορολογικό βάρος ίσο με τουλάχιστον το 26% επί της αξίας του τιμολογίου;
Οι… κουρείς
Για τον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΙΚΑ, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο πιεστικές καθώς, αν δεν καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές ότι θα αντιστρέψουν την έντονα πτωτική πορεία των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» πάλι τις συντάξεις (κάτι που πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις). Και τι κάνουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας; Απαγορεύουν σε όποια επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει, ακόμη και το να καταθέσει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση για να δηλώσει τα ένσημα των εργαζομένων της. Τι ισχύει ήδη στην πράξη;
Μέχρι τώρα, η επιχείρηση μπορούσε να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση μέσω Internet στο ΙΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είχε χρήματα να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές ή όχι. Μπορεί το ΙΚΑ να μην εισέπραττε από τους κακοπληρωτές και να συσσώρευε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο η καρτέλα του εργαζομένου ενημερωνόταν κανονικά. Από εδώ και στο εξής, ο εργοδότης που δεν έχει να πληρώσει τις εργοδοτικές εισφορές, δεν θα μπορεί καν να υποβάλλει ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ.
Θα χρειαστεί να μεταβεί στο ΙΚΑ και να πληρώσει το σύνολο της οφειλής του ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων προκειμένου να ξανανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου για την επιχείρησή του. Και αν δεν το κάνει; Πρακτικά, η επιχείρηση θα οδηγηθεί στο λουκέτο καθώς, αργά ή γρήγορα, θα πνιγεί από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, ενώ ο εργαζόμενος θα συνειδητοποιήσει ότι, ενώ εργάζεται, για το ΙΚΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φάντασμα.
Το χάος
Χωρίς ΑΠΔ, στο μητρώο του εργαζομένου δεν φαίνονται ένσημα. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες:
1 Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης συνδέεται με τα ένσημα που έχει συγκεντρώσει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του τελευταίου 14μήνου (σ.σ.: δεν λαμβάνονται υπόψη τα ένσημα του τελευταίου διμήνου). Χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό, ο εργαζόμενος είτε χάνει ολοκληρωτικά το δικαίωμα να εισπράξει τα 360 ευρώ μηνιαίως είτε καταλήγει να το εισπράττει μεν, αλλά για λιγότερο από έναν χρόνο.
2 Μπορεί να προκύψουν ασφαλιστικά κενά με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όταν θα έρθει η ώρα. Κι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν εργαζόμενο άνω των 60 ετών να βρει δουλειά για να καλύψει αυτά τα ασφαλιστικά κενά.
3 Υπάρχουν μισθωτοί οι οποίοι κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο μετά την 1.1.1993 και ως εκ τούτου θεωρούνται «νέοι ασφαλισμένοι». Αυτοί έχουν υποχρέωση ασφάλισης σε ένα ταμείο κύριας ασφάλισης. Χιλιάδες προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους κάνοντας έναρξη επαγγέλματος στην εφορία προκειμένου να αμείβονται με μια απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Εξαίρεση δίδεται μόνο αν ο εργαζόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ένσημα του ΙΚΑ ώστε να εξασφαλίσει την εξαίρεση. Χωρίς ΑΠΔ, δεν υπάρχουν ένσημα και χωρίς ένσημα γεννάται η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Το ελάχιστο ποσό για ένα δίμηνο είναι 500 ευρώ.
Ούτε σέντσι
Τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περιόδους που θα ήταν λυμένα τουλάχιστον τα ζητήματα ρευστότητας στην αγορά. Ούτε αυτό συμβαίνει. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τις τράπεζες. Οι οποίες βλέπουν τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται και να πληθύνονται και την BlackRock να απειλεί με πόρισμα «φωτιά». Τι κάνουν αυτές με τη σειρά τους; Δεν ρίχνουν ευρώ… τσακιστό για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Εδώ δεν κάνουν ρυθμίσεις οφειλών της προκοπής τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία. Οι τράπεζες θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα;
Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Ας έρθει ο οποιοσδήποτε στη θέση του εργοδότη ο οποίος διαθέτει κάποια υπόλοιπα ρευστότητας και καλείται να αντιμετωπίσει από τη μία τον Θεοχάρη που «κλειδώνει» ΑΦΜ και από την άλλη τον Βρούτση που «σφραγίζει» τις ΑΠΔ. Τι θα κάνει; Αν δεν αποδεχτεί το αδιέξοδο βάζοντας λουκέτο, θα ιεραρχήσει τις υποχρεώσεις. Θα πληρώσει ασφαλιστικά ταμεία και ΦΠΑ για να συνεχίσει να λειτουργεί και θα αφήσει τη μισθοδοσία για… αργότερα.
Αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα, υποστηρίζουν – και σωστά – οι εργατολόγοι. Πόσοι όμως θα είναι οι εργαζόμενοι που θα καταφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη; Είναι μια δαπανηρή διαδικασία για τον εργαζόμενο, η οποία σε καμία περίπτωση δεν του εξασφαλίζει ότι θα πάρει τα χρήματά του. Να λοιπόν μια ασφαλής πρόβλεψη για το 2014: περαιτέρω αύξηση των λουκέτων, περαιτέρω αύξηση των απλήρωτων μισθωτών.
Εργαζόμενοι της… μιας ώρας
Μήνυμα αισιοδοξίας το οποίο αναπαρήχθη κατά κόρον από τα κυβερνητικά στελέχη – κυρίως τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Οικονομικών – αποτέλεσε τον προηγούμενο μήνα η… αύξηση των προσλήψεων όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από το σύστημα Εργάνη που συντηρούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ. Ξαφνικά τον Σεπτέμβριο, το αφεντικό… τρελάθηκε βάσει των στατιστικών ευρημάτων και έκανε 165.623 προσλήψεις, ανατρέποντας, προς το καλύτερο, το ισοζύγιο ολόκληρης της χρονιάς. Με βάση τα ευρήματα της Εργάνης, στο πρώτο 9μηνο του 2013, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα θετικό «πλεόνασμα» περίπου 130.000 καινούργιων θέσεων εργασίας. Πραγματικό «θαύμα»: να μειωθεί η ανεργία κατά 10% μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται, ήρθαν τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να «εξηγήσουν» τους αριθμούς
1 Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2013, έγιναν συνολικά 147.231 προσλήψεις μερικής απασχόλησης όταν οι αντίστοιχες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν για το ίδιο διάστημα 118.994. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Δηλαδή η μερική απασχόληση να ξεπερνάει την πλήρη απασχόληση. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός για την 4ωρη απασχόληση διαμορφώνεται πλέον στα 293 ευρώ για τους εργαζομένους ηλικίας άνω των 25 ετών και στα 255 ευρώ μεικτά για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.
2 Από κοντά και τα στοιχεία της εκ περιτροπής εργασίας, της μορφής που επιτρέπει στον εργοδότη να απασχολεί εργαζόμενο άπαξ την εβδομάδα. Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου έγιναν 37.806 προσλήψεις τέτοιου είδους, περισσότερες από ό,τι είχαν γίνει στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
«Ας προσλαμβάνουν, έστω και με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία» θα σκεφτεί κάποιος. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν συμβαίνει καν αυτό. Μετά τη θέσπιση του προστίμου των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο ο οποίος θα εντοπίζεται να απασχολείται χωρίς ασφάλιση, οι εργοδότες βρήκαν τον εύκολο τρόπο να αποφύγουν τους ελεγκτές. Δηλώνουν τους εργαζομένους ότι απασχολούνται για μερικές ώρες ή για λίγες ημέρες και είναι απολύτως νόμιμοι.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται αν συλληφθεί εργαζόμενος να απασχολείται εκτός ωραρίου ή σε διαφορετική ημερομηνία από αυτήν που έχει δηλωθεί στην κατάσταση του ΙΚΑ. Κανένα πρόβλημα. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στον εργοδότη να δηλώνει την αλλαγή της σύμβασης, ακόμη και μετά τη μετατροπή της. Που, απλά, σημαίνει ότι για τον εργαζόμενο που συλλαμβάνεται να εργάζεται Τρίτη ενώ έχει δηλωθεί ότι απασχολείται Τετάρτη, απλώς κατατίθεται ετεροχρονισμένα μια δήλωση στο ασφαλιστικό ταμείο. Κάπως έτσι λοιπόν οδεύουμε σε μια αγορά εργασίας των ημιαπασχολουμένων και των μερικώς εργαζομένων. Ιδού και τα στοιχεία της Εργάνης:
Στο διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου, έγιναν συνολικά 832.999 προσλήψεις. Από αυτές οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν 312.558 και οι προσλήψεις με εκ περιτροπής απασχόληση 68.305. Δηλαδή οι 45 στους 100 αμείβονται με μισθούς πείνας ενώ, αν συνεχιστεί η τάση των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, σύντομα η εργασία των ολίγων ωρών θα αποτελέσει τον «κανόνα».
πηγή : Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1786 στις 14 Νοεμβρίου 2013 αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης
Δεν χρειάζεται να ληφθούν και επιπλέον μέτρα για το 2014. Αρκούν οι – φαινομενικά – «ήπιες» παρεμβάσεις που προώθησαν ή προωθούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για να περιορίσουν την εισφοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή:

• Θα αφαιρείται το δικαίωμα υποβολής ΑΠΔ σε όποια επιχείρηση δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές, δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχοντας στο πλευρό του τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Ήδη κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και η ρύθμιση ενεργοποιήθηκε.
Κι ενώ όλοι θα περιμένουμε την ανάπτυξη το 2014 ως μάννα εξ ουρανού, την ίδια στιγμή θα αναρωτιόμαστε γιατί οι μικρομεσαίοι πέφτουν σαν τις μύγες και ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι απλήρωτοι επί σειρά μηνών εργαζόμενοι - «φαντάσματα», οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 600.000.
Ο… εισπράκτορας
Είναι σαφές ότι ο καθένας στην κυβέρνηση κοιτάζει τη… δουλειά του. Στον γενικό γραμματέα Φορολογικών Εσόδων Χάρη Θεοχάρη – ο οποίος μάλιστα δεσμεύεται με 5ετές συμβόλαιο – έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι. Πρέπει να εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και περίπου το ένα τέταρτο των «φρέσκων» οφειλών του τρέχοντος έτους.
Αντίστοιχοι στόχοι θα τεθούν και για το 2014. Να γιατί προσανατολίζεται να «παγώσει» τους ΑΦΜ σε όσους επιτηδευματίες δεν πληρώνουν εγκαίρως τον ΦΠΑ. Πρακτικά, όσες εταιρείες εντοπίζονται να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (σ.σ.: ήδη μελετάται οι δηλώσεις ΦΠΑ να γίνουν μηνιαίες για όλες τις εταιρείες και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας) θα μπαίνουν σε μαύρη λίστα. Για το «μαύρισμα» θα ειδοποιούνται αυτομάτως και οι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση της εταιρείας, τότε δεν θα επιτρέπεται πλέον η χρήση του ΑΦΜ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Λουκέτο. Ποια επιχείρηση θα δεχτεί να κάνει συναλλαγή με μια εταιρεία η οποία θα έχει μπει σε μαύρη λίστα; Ποια επιχείρηση θα ρισκάρει να μην της αναγνωριστεί ένα τιμολόγιο ως επαγγελματική δαπάνη, κάτι που σημαίνει ότι θα επωμιστεί φορολογικό βάρος ίσο με τουλάχιστον το 26% επί της αξίας του τιμολογίου;
Οι… κουρείς
Για τον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΙΚΑ, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο πιεστικές καθώς, αν δεν καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές ότι θα αντιστρέψουν την έντονα πτωτική πορεία των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» πάλι τις συντάξεις (κάτι που πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις). Και τι κάνουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας; Απαγορεύουν σε όποια επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει, ακόμη και το να καταθέσει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση για να δηλώσει τα ένσημα των εργαζομένων της. Τι ισχύει ήδη στην πράξη;
Μέχρι τώρα, η επιχείρηση μπορούσε να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση μέσω Internet στο ΙΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είχε χρήματα να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές ή όχι. Μπορεί το ΙΚΑ να μην εισέπραττε από τους κακοπληρωτές και να συσσώρευε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο η καρτέλα του εργαζομένου ενημερωνόταν κανονικά. Από εδώ και στο εξής, ο εργοδότης που δεν έχει να πληρώσει τις εργοδοτικές εισφορές, δεν θα μπορεί καν να υποβάλλει ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ.
Θα χρειαστεί να μεταβεί στο ΙΚΑ και να πληρώσει το σύνολο της οφειλής του ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων προκειμένου να ξανανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου για την επιχείρησή του. Και αν δεν το κάνει; Πρακτικά, η επιχείρηση θα οδηγηθεί στο λουκέτο καθώς, αργά ή γρήγορα, θα πνιγεί από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, ενώ ο εργαζόμενος θα συνειδητοποιήσει ότι, ενώ εργάζεται, για το ΙΚΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φάντασμα.
Το χάος
Χωρίς ΑΠΔ, στο μητρώο του εργαζομένου δεν φαίνονται ένσημα. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες:
1 Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης συνδέεται με τα ένσημα που έχει συγκεντρώσει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του τελευταίου 14μήνου (σ.σ.: δεν λαμβάνονται υπόψη τα ένσημα του τελευταίου διμήνου). Χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό, ο εργαζόμενος είτε χάνει ολοκληρωτικά το δικαίωμα να εισπράξει τα 360 ευρώ μηνιαίως είτε καταλήγει να το εισπράττει μεν, αλλά για λιγότερο από έναν χρόνο.
2 Μπορεί να προκύψουν ασφαλιστικά κενά με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όταν θα έρθει η ώρα. Κι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν εργαζόμενο άνω των 60 ετών να βρει δουλειά για να καλύψει αυτά τα ασφαλιστικά κενά.
3 Υπάρχουν μισθωτοί οι οποίοι κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο μετά την 1.1.1993 και ως εκ τούτου θεωρούνται «νέοι ασφαλισμένοι». Αυτοί έχουν υποχρέωση ασφάλισης σε ένα ταμείο κύριας ασφάλισης. Χιλιάδες προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους κάνοντας έναρξη επαγγέλματος στην εφορία προκειμένου να αμείβονται με μια απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Εξαίρεση δίδεται μόνο αν ο εργαζόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ένσημα του ΙΚΑ ώστε να εξασφαλίσει την εξαίρεση. Χωρίς ΑΠΔ, δεν υπάρχουν ένσημα και χωρίς ένσημα γεννάται η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Το ελάχιστο ποσό για ένα δίμηνο είναι 500 ευρώ.
Ούτε σέντσι
Τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περιόδους που θα ήταν λυμένα τουλάχιστον τα ζητήματα ρευστότητας στην αγορά. Ούτε αυτό συμβαίνει. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τις τράπεζες. Οι οποίες βλέπουν τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται και να πληθύνονται και την BlackRock να απειλεί με πόρισμα «φωτιά». Τι κάνουν αυτές με τη σειρά τους; Δεν ρίχνουν ευρώ… τσακιστό για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Εδώ δεν κάνουν ρυθμίσεις οφειλών της προκοπής τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία. Οι τράπεζες θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα;
Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Ας έρθει ο οποιοσδήποτε στη θέση του εργοδότη ο οποίος διαθέτει κάποια υπόλοιπα ρευστότητας και καλείται να αντιμετωπίσει από τη μία τον Θεοχάρη που «κλειδώνει» ΑΦΜ και από την άλλη τον Βρούτση που «σφραγίζει» τις ΑΠΔ. Τι θα κάνει; Αν δεν αποδεχτεί το αδιέξοδο βάζοντας λουκέτο, θα ιεραρχήσει τις υποχρεώσεις. Θα πληρώσει ασφαλιστικά ταμεία και ΦΠΑ για να συνεχίσει να λειτουργεί και θα αφήσει τη μισθοδοσία για… αργότερα.
Αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα, υποστηρίζουν – και σωστά – οι εργατολόγοι. Πόσοι όμως θα είναι οι εργαζόμενοι που θα καταφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη; Είναι μια δαπανηρή διαδικασία για τον εργαζόμενο, η οποία σε καμία περίπτωση δεν του εξασφαλίζει ότι θα πάρει τα χρήματά του. Να λοιπόν μια ασφαλής πρόβλεψη για το 2014: περαιτέρω αύξηση των λουκέτων, περαιτέρω αύξηση των απλήρωτων μισθωτών.
Εργαζόμενοι της… μιας ώρας
Μήνυμα αισιοδοξίας το οποίο αναπαρήχθη κατά κόρον από τα κυβερνητικά στελέχη – κυρίως τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Οικονομικών – αποτέλεσε τον προηγούμενο μήνα η… αύξηση των προσλήψεων όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από το σύστημα Εργάνη που συντηρούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ. Ξαφνικά τον Σεπτέμβριο, το αφεντικό… τρελάθηκε βάσει των στατιστικών ευρημάτων και έκανε 165.623 προσλήψεις, ανατρέποντας, προς το καλύτερο, το ισοζύγιο ολόκληρης της χρονιάς. Με βάση τα ευρήματα της Εργάνης, στο πρώτο 9μηνο του 2013, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα θετικό «πλεόνασμα» περίπου 130.000 καινούργιων θέσεων εργασίας. Πραγματικό «θαύμα»: να μειωθεί η ανεργία κατά 10% μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται, ήρθαν τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να «εξηγήσουν» τους αριθμούς
1 Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2013, έγιναν συνολικά 147.231 προσλήψεις μερικής απασχόλησης όταν οι αντίστοιχες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν για το ίδιο διάστημα 118.994. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Δηλαδή η μερική απασχόληση να ξεπερνάει την πλήρη απασχόληση. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός για την 4ωρη απασχόληση διαμορφώνεται πλέον στα 293 ευρώ για τους εργαζομένους ηλικίας άνω των 25 ετών και στα 255 ευρώ μεικτά για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.
2 Από κοντά και τα στοιχεία της εκ περιτροπής εργασίας, της μορφής που επιτρέπει στον εργοδότη να απασχολεί εργαζόμενο άπαξ την εβδομάδα. Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου έγιναν 37.806 προσλήψεις τέτοιου είδους, περισσότερες από ό,τι είχαν γίνει στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
«Ας προσλαμβάνουν, έστω και με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία» θα σκεφτεί κάποιος. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν συμβαίνει καν αυτό. Μετά τη θέσπιση του προστίμου των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο ο οποίος θα εντοπίζεται να απασχολείται χωρίς ασφάλιση, οι εργοδότες βρήκαν τον εύκολο τρόπο να αποφύγουν τους ελεγκτές. Δηλώνουν τους εργαζομένους ότι απασχολούνται για μερικές ώρες ή για λίγες ημέρες και είναι απολύτως νόμιμοι.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται αν συλληφθεί εργαζόμενος να απασχολείται εκτός ωραρίου ή σε διαφορετική ημερομηνία από αυτήν που έχει δηλωθεί στην κατάσταση του ΙΚΑ. Κανένα πρόβλημα. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στον εργοδότη να δηλώνει την αλλαγή της σύμβασης, ακόμη και μετά τη μετατροπή της. Που, απλά, σημαίνει ότι για τον εργαζόμενο που συλλαμβάνεται να εργάζεται Τρίτη ενώ έχει δηλωθεί ότι απασχολείται Τετάρτη, απλώς κατατίθεται ετεροχρονισμένα μια δήλωση στο ασφαλιστικό ταμείο. Κάπως έτσι λοιπόν οδεύουμε σε μια αγορά εργασίας των ημιαπασχολουμένων και των μερικώς εργαζομένων. Ιδού και τα στοιχεία της Εργάνης:
Στο διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου, έγιναν συνολικά 832.999 προσλήψεις. Από αυτές οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν 312.558 και οι προσλήψεις με εκ περιτροπής απασχόληση 68.305. Δηλαδή οι 45 στους 100 αμείβονται με μισθούς πείνας ενώ, αν συνεχιστεί η τάση των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, σύντομα η εργασία των ολίγων ωρών θα αποτελέσει τον «κανόνα».
πηγή : Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1786 στις 14 Νοεμβρίου 2013 αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου