Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

 


Στο τραπέζι η εξάμηνη καταβολή για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και όχι για 12 όπως σήμερα


Στο τραπέζι η εξάμηνη καταβολή για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και όχι για 12 όπως σήμερα

Την εκ βάθρων αλλαγή του ύψους, αλλά και του τρόπου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη, λαμβάνοντας βέβαια ως δεδομένο ότι ο ΟΑΕΔ θα υποστηρίζει περισσότερο τους ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ προτείνεται να αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και να πάψει να είναι σταθερό.

Συγκεκριμένα, προτείνεται το επίδομα να είναι συνδεδεμένο με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Προτείνεται το επίδομα ανεργίας να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ.

Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού. Η χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να προέλθει από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει νέο πλαίσιο δια βίου κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων. Συγκεκριμένα η επιτροπή καταγράφει ότι υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (απασχολούμενων και ανέργων) και της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που υπο-εκπροσωπούνται (γυναίκες, νέοι και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας).

Όσον αφορά την κατάρτιση των ανέργων η επιτροπή προτείνει μετά από έξι μήνες που ο ΟΑΕΔ θα βοηθά στην αναζήτηση εργασίας, να προχωράει στην κατάρτιση τους μέσω προγραμμάτων από ιδιωτικά κέντρα που προσφέρουν υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, τα οποία θα προσφέρουν θεωρητική εξάμηνη παρακολούθηση και πρακτική άσκηση στη συνέχεια.

Η κατάρτιση χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους. Η αποζημίωση των κέντρων κατάρτισης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα εξαρτάται από την ολοκλήρωση από τον εκπαιδευόμενο διαφορετικών σταδίων της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, καταβάλλεται ένα ποσό από τον ΟΑΕΔ μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση, περαιτέρω αποζημίωση καταβάλλεται για την τοποθέτηση σε θέση πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση αυτής, περαιτέρω αποζημίωση καταβάλλεται για την εύρεση θέσης εργασίας, και τέλος καταβάλλεται ένα bonus σε περίπτωση διατήρησης από τον καταρτισθέντα της θέσης εργασίας για 6 μήνες.

Οι άνεργοι κατά την διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης θα λαμβάνουν επίσης ένα ποσό έναντι του κόστους διαβίωσής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάρτισης, ενώ επειδή η πληρωμή των κέντρων κατάρτισης γίνεται με βάση τα αποτελέσματα που αυτά επιτυγχάνουν, τα κέντρα θα πρέπει να αξιολογούν εάν οι καταρτιζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα και να επιλέγουν αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ Τι ισχύει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

 


Εισαγωγή 

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζεται και εξακολουθεί να  προκαλεί έκτακτα δεδομένα επείγοντος χαρακτήρα που επηρεάζουν ιδιαίτερα και την αγορά  εργασίας, συνεπώς και τους όρους και τις συνθήκες παροχής εργασίας των εργαζομένων.  

Έτσι, από τη Δευτέρα 16/11/2020 ανεστάλη εκ νέου η παροχή διά ζώσης διδασκαλίας στα  δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, ενώ ανεστάλη και η λειτουργία των βρεφονηπιακών  σταθμών. Ήδη από 9/11/2020 έχει ανασταλεί η παροχή διά ζώσης διδασκαλίας στα γυμνάσια  και τα λύκεια.  

Επανέρχεται έτσι σε γενική χρήση το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους  γονείς τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα.  

Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από  τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας. Αναλυτικότερα: οι δύο πρώτες ημέρες  χορηγούνται από τον εργοδότη, η τρίτη μέρα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό  και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα  αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, έπειτα από αίτηση του εργαζομένου για όσο χρονικό διάστημα  διατηρείται η αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας. 

2 

Δικαιούχοι της άδειας 

Περιληπτικά υπενθυμίζουμε ότι η άδεια ειδικού σκοπού θεσπίστηκε για εργαζόμενους γονείς  παιδιών που: 

• είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή • φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή 

• φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ανεξαρτήτως  ορίουηλικίας (έως την ημερομηνία σύνταξης του κειμένου τα ειδικά σχολεία παραμένουν  ανοικτά). 

Την άδεια αυτή τη δικαιούται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και εάν ο  άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Αν και οι δύο (2) γονείς είναι μισθωτοί (στον ίδιο  ή σε διαφορετικούς εργοδότες), θα πρέπει να υποβάλουν κοινή υπεύθυνη δήλωση (προς τον  εργοδότη ή τους εργοδότες τους) με την οποία θα γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει  χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή θα ορίζουν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της  από καθέναν από αυτούς (αν αποφασίσουν να μοιραστούν τις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού). 

Εάν ο ένας γονέας απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και ο άλλος στον δημόσιο, και προκειμένου  ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής, θα πρέπει να  υποβληθεί στον εργοδότη υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου γονέα στον δημόσιο τομέα ότι  δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Εάν εργάζεται μόνο ο ένας από  τους δύο γονείς, τότε ο εργαζόμενος γονέας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση της άδειας  ειδικού σκοπού. 

Τι ισχύει για εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού  3

τομέα όταν δεν έχουν υπόλοιπο κανονικής άδειας; 

Με την υπ’ αρ. 46621/1415/12.11.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων στους εργαζόμενους γονείς τα τέκνα των οποίων φοιτούν σε σχολικές μονάδες  οι οποίες έχουν αναστείλει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία συστήνεται κατ’ αρχήν η  παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ  αποστάσεως εργασίας, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού. 

Νοέμβριος 2020 

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ  Τι ισχύει σε ιδιωτικό 

και δημόσιο τομέα 

Προκειμένου για εργαζομένους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα ετήσιας κανονικής άδειας  για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί  να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται  με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές(όπως, για παράδειγμα, άδεια για την παρακολούθηση της  σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών).  

4 Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους;

Για τους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να παρέχονται οι διευκολύνσεις που  προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 5 και 5Α της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού  Περιεχομένου όπως κυρώθηκε με άρθρο 2 του Ν. 4682/2020. Οι διευκολύνσεις αυτές είναι οι  ακόλουθες: 

1. χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού: Σε περίπτωση εξάντλησης των ημερών κανονικής άδειας  που δικαιούται ο υπάλληλος, η τέταρτη μέρα χρεώνεται (με εξαίρεση την αναρρωτική)  

με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο υπάλληλος, ανεξαρτήτως των τυχόν ειδικών  

προϋποθέσεων χορήγησής της (π.χ. ειδική άδεια 22 ημερών, άδεια παρακολούθησης  

σχολικής επίδοσης).  

2. παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο μέχρι και 25% ημερησίως. Οι υπάλληλοι που κάνουν  χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν το χρόνο που δεν παρείχαν  

εργασία. 

3. Σε περιπτώσεις υπαλλήλων που είναι αδύνατη η χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησής τους, οι  υπηρεσίες του Δημοσίου θα προβαίνουν εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος σε: 

4. παροχή εξ αποστάσεως εργασίας (ισχύει οδηγία το μέτρο να εφαρμόζεται κατά  προτεραιότητα)· 

5. παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο  λειτουργίας της υπηρεσίας. 

Εξακολουθεί να ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους η ειδική άδεια απουσίας στην περίπτωση  που ο υπάλληλος ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και η αναρρωτική άδεια ειδικού  σκοπού για όσους υπαλλήλους απαιτείται να τεθούν σε περιορισμό λόγω επαφής με ύποπτο ή  επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για την εφαρμογή των παραπάνω διευκολύνσεων για τους υπαλλήλους  που απασχολούνται ‒με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας‒ στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς  παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στους φορείς  αυτού, καθώς και για το ένστολο προσωπικό απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου  οργάνου της υπηρεσίας. Τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των  διευκολύνσεων στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω φορείς (ή  είναι ένστολο προσωπικό), καθώς και σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η παροχή, με  βάση τη θέση όπου υπηρετούν και τα καθήκοντα που ασκούν. 


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

47 χρονια απο την εξεγερση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Μνήμη τιμής και αγώνα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία

 


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

                   ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦ. ΠΡΩΤ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ 169/1945

   ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 5420100  ΚΟΡΙΝΘΟΣ

   ΤΗΛ. 27410 22081- FAX :27410 25525                  Κόρινθος  12/11/2020

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


ΠΡΟΣ :

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ- ΜΕΛΩΝ Ε. Κ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ

(Για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων του χώρου εργασίας τους)

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι ,


17 Νοεμβρίου 1973 η μεγαλειώδης εξέγερση των φοιτητών και του υγιούς κομματιού της νεολαίας ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών, αποτέλεσε την σημαντικότερη αντιδικτατορική πράξη και αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την κατάρρευση της .Οι νεολαίοι αντιλαμβανόμενοι την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στο μέλλον ,έκαναν το μεγάλο άλμα στο κενό ξεπερνώντας τον φόβο και την λογική του βολέματος , ορθώνοντας  το ανάστημα τους απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς .

Πάλεψαν για «ψωμίπαιδείαελευθερία» , ένα σύνθημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ ,η σύγχρονη υποδούλωση που βιώνουμε από τις οικονομικές υβριδικές δικτατορίες που μας εξαθλιώνουν και μας εξανδραποδίζουν ,στοχεύουν πρώτιστα στην πνευματική μας υποδούλωση και στην επιβολή των λογικών του μονόδρομου , αποτελεί χρέος δικό μας να τις ανατρέψουμε ,σπάζοντας τις αλυσίδες του φόβου και παίρνοντας το νήμα από την εξέγερση του πολυτεχνείου να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δικαιοσύνης για μια κοινωνία με πρώτα τον άνθρωπο και όχι τις αγορές και τα κέρδη .

Η αλληλεγγύη ο αλτρουισμός και η επίγνωση του ιστορικού μας χρέους απέναντι στους εαυτούς μας  αλλά και στις μελλοντικές γενιές πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό γνώμονα των σκέψεων και των πράξεων μας, όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να κάνουμε τις ζωές τις δίκες μας και των παιδιών μας καλύτερες , όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτήν την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που μας επιβάλλεται ,όλοι μαζί μπορούμε να αποτινάξουμε τα δεσμά που μας φόρεσαν και να αναπνεύσουμε ελεύθεροι δημιουργώντας το δικό μας μέλλον το μέλλον των πολλών και όχι αυτό των ελίτ και των πολυεθνικών .

Διανύουμε κρίσιμες στιγμές ,η κυβέρνηση με την πολιτική της επιλέγει ποιος θα ζήσει ποιος θα πεθάνει ,το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει χιλιάδες εργαζόμενοι στα όρια της εξαθλίωσης τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και το μόνο μέλημα των κυβερνόντων είναι να περάσουν εν μέσω πανδημίας τις πιο απεχθείς εργασιακές ανατροπές του αιώνα . 

Ας γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή ας μην περιμένουμε άλλο γιατί οι εργαζόμενοι : ΦΟΡΑΝΕ ΜΑΣΚΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΖΩΗ 

Συναδέλφισες, συνάδελφοι για όλους τους παραπάνω λόγους,       τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου σας ΚΑΛΟΥΜΕ να πάρετε μέρος στην Παγκορινθιακή  στάση εργασίας που κήρυξε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου  για την ΤΡΙΤΗ 17/11/2020 H στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από 13:00 έως 14:00 το μεσημέρι και 21:00 έως 22:00 το απόγευμα .

Όλοι μαζί με αλληλεγγύη , αυτοσεβασμό και αγώνα μέσα από τα συνδικάτα μας μπορούμε να βγούμε νικητές 

ΖΗΤΩ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΖΗΤΩ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ 



                                                                     Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Κατώτατος μισθός : Μάχη Κομισιόν-εργοδοτών για τη θέσπισή του

 

«Νομοθετικό τέρας» χαρακτηρίζει η BusinessEurope, η ευρωπαϊκή ομπρέλα των εργοδοτικών οργανώσεων από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αποδοκιμάζοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατώτατο μισθό σε όλες τις χώρες.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ανέκρινε αυτή τη βδομάδα οδηγία για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς που επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όπου κι αν εργάζονται», στην ΕΕ, που στόχο έχει να μειωθεί η ανισότητα των μισθών, η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, η ενίσχυση των κινήτρων για εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η προστασία των εργοδοτών που πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σημειώνεται πως 21 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν νόμιμους κατώτατους μισθούς και σε 6 κράτη μέλη (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία) η προστασία των ελάχιστων μισθών παρέχεται αποκλειστικά από συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι εργαζόμενοι πλήττονται από επάρκεια ή / και κενά στην κάλυψη της προστασίας των ελάχιστων μισθών.

Κατά της πρότασης οι ευρωπαίοι εργοδότες

Η ένωση των Ευρωπαίων εργοδοτών, στους οποίους μετέχει με εκπρόσωπό του στις Βρυξέλλες και ο ΣΕΒ, εξέδωσε την επομένη της δημοσιοποίησης του κειμένου της Επιτροπής μια πολύ σκληρή ανακοίνωση.

«Η πρόταση είναι ενάντια στην πλειοψηφούσα άποψη των κρατών-μελών, πολλά από τα οποία επιθυμούν ένα μη δεσμευτικό εργαλείο, και αγνοεί τις ισχυρές ενστάσεις της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας. Επίσης είναι σε αντίθεση με τα σκανδιναβικά συνδικάτα τα οποία εναντιώνονται σε νομοθετικές παρεμβάσεις αναφορικά με τις αυτόνομες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των ημερομισθίων […] Αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναι ένα νομοθετικό τέρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση των Ευρωπαίων εργοδοτών.

Ο Γενικός Διευθυντής του BusinessEurope Markus J. Beyrer δήλωσε: «Θέλουμε δίκαιους μισθούς από εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, όχι πολιτικά χειρισμένους ελάχιστους μισθούς. Θέλουμε έναν πραγματικά αυτόνομο κοινωνικό διάλογο».

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

 

Της 30/10/20  αποχώρησαν με συνταξιοδότηση 5 αγαπημένοι μας δυνάδελφοι - ες

Η ημέρα ήταν φορτισμένη για όλους μας 

Ευχόμαστε το τέλος της εργασιακής τους ζωής , να είναι η αρχή μιας δημιουργικής πορείας , με ότι αγαπάνε .

                Θα μας λείψουν!!!!!