Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Tα ψέματα του φον Σόιμπλε

Αποστομωτική απάντηση για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα από έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η νέα ελληνική κυβέρνηση στο περιθώριο της εκβιαστικής διαπραγμάτευσης είναι η σκληρή επικοινωνιακή πολιτική των δανειστών, που στηρίζεται μεταξύ άλλων και σε ευφυώς δομημένα στερεότυπα για τους Έλληνες πολίτες.

Στερεότυπα για έναν λαό κακομαθημένο, που αποτελεί την επιτομή των καλοπληρωμένων τεμπέληδων. Έναν λαό που, αφού βγήκε από το κώμα με το υστέρημα των Ευρωπαίων, τώρα ζητά, ως συνώνυμο του μπαταχτσή, να του χαρίσουν τα χρέη και να του παραχωρηθούν προνόμια, δήθεν, αδιανόητα για τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό της ωμής παραπληροφόρησης και της συνολικής δυσφήμισης που επιχειρείται ότι ακόμα και η πρόθεση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ένα μέτρο αυτονόητο και αναγκαίο με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, χρησιμοποιείται ως «όπλο» για τη συντήρηση της παραμορφωτικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι το μέτρο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια στελεχών της ισπανικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης και πρωτίστως του ίδιου του Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της πατρίδας του: «Αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».

Αλήθεια, όμως, τι εξηγήσεις να δώσουμε; Έχουμε τον υψηλότερο κατώτερο μισθό της Ευρώπης και η όποια αύξησή του θα επιβαρύνει τους άλλους λαούς της Ευρώπης; Και όταν ο Σόιμπλε λέει ότι θα αυξήσουμε «πάλι» τον κατώτατο μισθό, είμαστε σίγουροι ότι αναφέρεται στην Ελλάδα;

Τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεση του 2014 «Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση» είναι καταλυτικά και αποστομώνουν κάθε κακοπροαίρετο.

Οι ερευνητές του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, για να συγκρίνουν τους κατώτατους μισθούς ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Εurostat, που αφορούν τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση το α’ εξάμηνο του 2014.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο κατώτατος μηνιαίος μεικτός μισθός στην Ελλάδα, δηλαδή πριν από την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος και των κοινωνικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ανέρχεται πλέον σε 684 ευρώ σε 12μηνη βάση (από 863 ευρώ το 2010 και 877 ευρώ με την ΕΓΣΣΕ πριν από το μνημόνιο 2) και είναι χαμηλότερος των αντίστοιχων μισθών στη Σλοβενία (789 ευρώ), στην Ισπανία (753 ευρώ) και στη Μάλτα (718 ευρώ), ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η απόσταση από τον κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας (566 ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε απόλυτα μεγέθη κυμαίνεται:

• Μεταξύ 1.217 και 1.921 ευρώ σε μία πρώτη ομάδα χωρών που αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
• Μεταξύ 566 και 789 ευρώ σε μία δεύτερη ομάδα χωρών που αποτελείται από την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Σλοβενία.
• Μεταξύ 174 και 405 ευρώ στην τρίτη ομάδα χωρών όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, «ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα αποκλίνει πλέον σημαντικά και υστερεί κάθε φορά περισσότερο έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις οποίες υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο και ξεπερνά τα 1.200 ευρώ), δεδομένου ότι μετά τη μείωση κατά 22% τον Φεβρουάριο του 2012 ανέρχεται πλέον μόλις στο 46% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης ομάδας χωρών».

Αντίθετα ακόμα και μετά τη δραστική μείωση κατά 22% που έγινε με το μνημόνιο 2, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μισθό που ισχύει στην πλειονότητα των νέων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση τη Σλοβενία και τη Μάλτα.

Πόσο μειώθηκαν οι μισθοί

Σύμφωνα με την έκθεση, στη διάρκεια των ετών 2010-2013, σε τρέχουσες τιμές, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου επιβλήθηκε ονομαστική μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο και 32% αντίστοιχα για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η πραγματική μείωση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου εκτοξεύεται όμως εάν υπολογιστεί η συντριπτική πτώση της αγοραστικής δύναμης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «παράλληλα, η καθίζηση της αγοραστικής δύναμης (25 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1984) του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, δεν επιδέχεται σύγκρισης με καμία άλλη περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας, δεδομένου ότι, και την ίδια περίοδο 2010-2013, ο πραγματικός κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 25,9% και κατά 35,4% για τους νέους κάτω των 25 ετών».

Τα έγκυρα και απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία που παρέθεσε στην έκθεσή της το ΙΝΕ ΓΣΕΕ μαρτυρούν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους εταίροι και δανειστές προβάλουν αναληθή στοιχεία προκειμένου να κινητοποιήσουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά λαών της Ευρώπης. Και όπως σημειώνεται στην έκθεση, «ο κατώτατος μισθός, από εργαλείο προστασίας των χαμηλά αμειβόμενων, μετατρέπεται σε εργαλείο για την επιτάχυνση της διαδικασίας γενικευμένης μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης».

 

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πέντε «παγίδες» κρύβει ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές


Προκηρύχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, και έκτοτε αλλάζουν

συνεχώς οι προδιαγραφές του, με αποτέλεσμα να παίρνει συνεχείς παρατάσεις, χωρίς ουδείς να ξέρει πότε επιτέλους θα διαμορφωθούν οι τελικοί τεχνικοί όροι του, και πολύ περισσότερο πότε θα ολοκληρωθεί.

Ο λόγος για τον περιβόητο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 έξυπνων μετρητών σε οικιακούς καταναλωτές, ο οποίος αφού πήρε τέσσερις παρατάσεις, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 26 Μαρτίου, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει μία ακόμη..
αναβολή.
Οι όροι της διακήρυξης αλλάζουν διαρκώς και η αγορά απορεί για ποιο λόγο αυτό συμβαίνει, με κάποιους να εκτιμούν ότι πίσω από τις συνεχείς τροποποιήσεις κρύβονται πιθανώς άλλες αιτίες, και όχι η βελτιστοποίηση των προδιαγραφών ώστε το σύστημα να δουλέψει όσο πιο άρτια μπορεί, όπως επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με γνώστη της αγοράς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της προκήρυξης, το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένος μετρητής σε οποιοδήποτε δίκτυο που να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του διαγωνισμού, και επιπλέον οι όροι του διαγωνισμού ενέχουν αυξημένο επιχειρηματικό κίνδυνο για όποιον κατέβει σε αυτόν.
Η διεθνής πρακτική λέει ότι μεγάλες εταιρείες Διανομής όπως η Γαλλική ERDF, η Ισπανική IΒERDROLA, η Ιταλική ENEL, καθώς και παίκτες από την Ολλανδία ή τη Μ. Βρετανία, αναπτύσσουν τις προδιαγραφές για τους μετρητές ενέργειας που προορίζονται για το δίκτυό τους έπειτα από ενδελεχή μελέτη και σε στενή συνεργασία με τους κατασκευαστές.
Στην περίπτωση ωστόσο του Ελληνικού Δικτύου Διανομής αυτό δεν έχει συμβεί. Διότι οι προδιαγραφές του έργου αποτελούν μια συρραφή από τις προδιαγραφές που ισχύουν στις παραπάνω χώρες. Δυστυχώς όμως σε καμία από τις χώρες αυτές δεν υπάρχει εγκατεστημένος μετρητής που να πληροί κατά 100% τις προδιαγραφές που ζητά ο ελληνικός διαγωνισμός, ούτε υπάρχουν σημαντικοί οίκοι με μεγάλη εμπειρία που να διαθέτουν μετρητή, ο οποίος να ικανοποιεί τις παραπάνω προδιαγραφές. Ενδεικτικό είναι ότι:
 
Τα ποσοστά αναλογίας GPRS/PLC
Πρώτον, η διακήρυξη ζητάει 2 τεχνολογίες επικοινωνίας μετρητών με το Κεντρικό Σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, μια με πρωτόκολλο PLC και μία με πρωτόκολλο GSM/GPRS (σσ: η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία) κατά ελάχιστο ποσοστό 20%. Σύμφωνα με τη διακήρυξη ο διαγωνιζόμενος πρέπει να ορίσει την ποσόστωση και να την τηρήσει, όπως και να τηρεί συγκεκριμένα ποσοστά καλής λειτουργίας.
Το πρόβλημα όμως είναι σε αυτό το “πιλοτικό” έργο, κανένας από τους υποψηφίους ενδιαφερόμενους και απ’ ότι φαίνεται ούτε ο ίδιος ο
ΔΕΔΔΗΕ, δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ελληνικό δίκτυο διανομής.
Τα ποσοστά της αναλογίας των τεχνολογιών GPRS/PLC θα έπρεπε να είχαν ορισθεί από τον ίδιο τον
ΔΕΔΔΗΕ με βάση δικές του μελέτες στο δίκτυο του, όπως επίσης και τα κριτήρια χρήσης της κάθε τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία PLC είναι φθηνότερη από την τεχνολογία GSM/GPRS και σαφώς προτιμότερη από πλευράς κόστους υλικών. Δεν είναι γνωστό ωστόσο το κόστος λειτουργίας καθώς ουδείς δεν γνωρίζει το ποσοστό αποτυχιών και προβλημάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, όσο ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρεώνει τους υποψηφίους να τηρήσουν συγκεκριμένα ποσοστά καλής λειτουργίας (KPIs) διατηρώντας τη ποσόστωση τεχνολογιών, αυξάνει το επιχειρηματικό ρίσκο.
Επειδή δε, ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη προσπάθεια χρήσης νέων τεχνολογιών PLC θα έπρεπε η αναλογία των ποσοστών PLC/GPRS να καθοριστεί αρκετά μετά την 1η φάση του έργου (το 9μηνο), δηλαδή μετά την τοποθέτηση των 10.000 πρώτων μετρητών και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα λειτουργίας 3-6 μηνών. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να είναι σαφή τόσο το επιθυμητό ποσοστό τεχνολογίας, όσο και οι δείκτες καλής λειτουργίας (KPIs). Επίσης, επειδή ο λόγος PLC/GPRS δεν είναι εξαρχής ορισμένος, η οικονομική αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνει με έναν σταθερό λόγο π.χ. 20% GPRS, 80% PLC.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το πιλοτικό πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη έκταση, αφορά δηλαδή 170.000 και πλέον μετρητές (ήτοι το 2,5% του δικτύου) ενώ τίθενται στόχοι επικοινωνίας μέχρι και 97%.
Έχουν άραγε μελετήσει στο ΔΕΔΔΗΕ το Δίκτυο Διανομής ή έχουν δει σε άλλες ξένες εταιρείες τέτοια ποσοστά επιτυχίας;
Κακώς λοιπόν τίθενται παρόμοιοι στόχοι χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η μελέτη και η πρώτη πιλοτική λειτουργία της νέας τεχνολογίας. Στόχοι θα μπορούσαν να τεθούν μόνον για την τεχνολογία GSM/GPRS που έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί, όχι όμως και για την PLC.
 
Αποκλεισμός των νέων τεχνολογιών
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η διακήρυξη ζητά την προμήθεια από 2 διαφορετικούς κατασκευαστές, με το δικό τους IPR, με τουλάχιστον 20% από τον καθένα, όπως επίσης το να υπάρχουν συστάσεις (references) τουλάχιστον 20.000 μετρητών εγκατεστημένων σε δίκτυο τηλεμέτρησης.
Για την τεχνολογία PLC η διακήρυξη ζητά ο ρυθμός μετάδοσης να είναι μεγαλύτερος από 4.8 Kbit/s.
1. Καταρχήν, για την τεχνολογία PLC οι διαθέσιμες τεχνολογίες που περνούν το όριο της ταχύτητας επικοινωνίας είναι οι νέες OFDM τεχνολογίες PRIME και G3. Ωστόσο οι πλέον χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, που είναι οι S-FSK κατά ISO/IEC 61334 και οι οποίες παρέχουν ταχύτητες 2,4 Kbit/s, αποκλείονται από τη διακήρυξη. Ενημερωτικά, μια σειρά από εταιρείες όπως και αυτές της ομάδας IDIS που περιλαμβάνει σημαντικούς ξένους κατασκευαστές (δηλαδή τις Itron, Landis+Gyr, Elster, Iskraemeco) έχουν επιτυχώς συμμετάσχει στα πιλοτικά της Γαλλικής ERDF με το G1 το οποίο θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από τον ΔΕΔΔΗΕ.
2. Οσο για τα υπερσύγχρονα πρωτόκολλα PRIME της Ισπανικής IBERDROLA και ιδιαίτερα το G3 της Γαλλικής ERDF (το οποίο τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής από την ομάδα των εταιρειών IDIS), παρ' ότι ενσωματώνουν νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις, ωστόσο δεν έχουν εγκατασταθεί ευρέως και επομένως δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες συστάσεις (references) των 20.000 μετρητικών σημείων που ζητά ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ.
Σαν αποτέλεσμα αποκλείονται οι τεχνολογίες που τα επόμενα χρόνια θα έχουν και τη μεγαλύτερη αποδοχή παγκοσμίως, και αποτελούν το "αύριο" στο χώρο των έξυπνων δικτύων.
Θα περίμενε κανείς αντί να απαιτούνται συστάσεις γι αυτές τις νεότερες τεχνολογίες να ζητούνται μόνον πιστοποιητικά συμμόρφωσης στα πρότυπα των ομάδων που έχουν συμμαχήσει διεθνώς για να αναπτύξουν τα παραπάνω πρωτόκολλα (“alliance groups”).
Για τους ίδιους λόγους δεν πρέπει να αποκλείονται και άλλες νεότερες τεχνολογίες όπως το ΙΕΕΕ 1901.2 HomePlug Green PHY. Προκειμένου να αρθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την τεχνική αρτιότητα των παραπάνω λύσεων προτείνεται να είναι υποχρεωτική η επίσκεψη στις εταιρείες που έχουν ήδη εγκαταστήσει οι συμμετέχοντες τους μετρητές.
 
Δύσκολη η συνεργασία δύο κατασκευαστών
Το γεγονός ότι η διακήρυξη ζητά μετρητές κατά ελάχιστο ποσοστό 20% από τον καθένα κατασκευαστή, καθιστά δυσχερή τη συνεργασία 2 εταιρειών κατασκευής μετρητών που απαιτείται για την επίτευξη της απαιτούμενης διαλειτουργικότητας και εναλλαξιμότητας μεταξύ των μετρητών.
Κι αυτό καθώς ο κατασκευαστής του ακριβότερου μετρητή είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσει και να συνεργασθεί με εκείνο του φθηνότερου. Ειδικά, για ένα τέτοιο αριθμό μετρητών 170-260.000, μια αναλογία 50%-50% θα δημιουργούσε ιδανικότερες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ των κατασκευαστών.
Εξάλλου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας, η πλειοψηφία των κατασκευαστών διστάζουν να προβούν στην απαιτούμενη ανασχεδίαση των μετρητών τους για να καλύψουν τις ελληνικές απαιτήσεις. Συνεπώς το να βρεθούν αρκετά ζεύγη κατασκευαστών οι οποίοι θα συνεργαστούν για να πετύχουν την διαλειτουργικότητα και εναλλαξιμότητα είναι από δύσκολο έως απίθανο.
 
Επανασύνδεση μετά από διακοπή
Επίσης, η διακήρυξη εμπεριέχει επιπλέον απαιτήσεις για την απομακρυσμένη επανασύνδεση μετρητών όμοιες με εκείνες της Ισπανικής IBERDROLA, απαίτηση την οποία υλοποιούν οι κατασκευαστές μετρητών που συνεργάζονται μόνον με την συγκεκριμένη εταιρεία.
Η απαίτηση αυτή περιορίζει εμφανέστατα τον ανταγωνισμό και θα έπρεπε να αρθεί. Η αξιοποίησή της μάλιστα είναι αμφίβολη. Αυτό που διασφαλίζει είναι ότι για την επανασύνδεση του ρεύματος ο καταναλωτής θα ανοίξει και θα κλείσει τον γενικό διακόπτη της εσωτερικής ηλεκτρικής του εγκατάστασης, έτσι ώστε να είναι ενήμερος για την επανασύνδεση του ρεύματος σε περίπτωση αποσύνδεσης από τη ΔΕΗ λόγω απλήρωτων λογαριασμών ή άλλων ποινών. Όμως οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες ενώ πολύ πιο συχνή είναι η περίπτωση διακοπής ρεύματος από τεχνικά αίτια και επαναφοράς, όπου δεν καλύπτεται αυτή η περίπτωση.
Πέραν αυτού, στη σημερινή εποχή η “ειδοποίηση” του χρήστη ότι είναι ενήμερος για την επαναρευματοδότηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω του internet ή με κλήση σε κινητό ή σε σταθερό.
 
Το “In Home Displays”
Η Διακήρυξη απαιτεί να παρέχονται και συσκευές απεικόνισης κατανάλωσης για τους οικιακούς χρήστες – “In Home Displays” οι οποίες αυξάνουν τόσο το κόστος όσο και την πολυπλοκότητα του έργου βάζοντας παραμέτρους όπως εκπαίδευση χρήσης πολύπλοκων συσκευών σε αμύητους σε νέες τεχνολογίες, κ.ο.κ.
Οι συσκευές αυτές συνδέονται με τον μετρητή του καταναλωτή και απεικονίζουν σε πραγματικό χρόνο τη συνολική κατανάλωση. Η εναλλακτική μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσει ο χρήστης οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται με το internet και να ενημερωθεί για την κατανάλωσή του μέσω του web ή και του mobile portal του ΔΕΔΔΗΕ.
Πρακτικά θα λαμβάνει την ίδια ακριβώς πληροφορία σε μη πραγματικό χρόνο, όμως για τον σκοπό της ευαισθητοποίησης και λήψης μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσής του θα έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Ετσι ο καταναλωτής θα ανακαλύψει τις ενεργοβόρες συνήθειές του και θα προβεί στη λήψη μέτρων όπως τον περιορισμό της κατανάλωσης ή και επένδυσης αντικαθιστώντας ενεργοβόρες συσκευές με συσκευές υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Σημειώνουμε μάλιστα ότι η μοναδική χώρα που έχει σχετικά ευρεία χρήση του “In Home Displays” είναι στη Μ. Βρετανία.
 
Απομακρυσμένη ενημέρωση
Οι επαφές εξόδου που απαιτούνται από τον διαγωνισμό ώστε να παρέχουν απομακρυσμένη ενημέρωση ή και δυνατότητα ελέγχου συγκεκριμένων κυκλωμάτων του πελάτη δεν θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν ποτέ καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη καλωδίωση στην εσωτερική εγκατάσταση του πελάτη. Είναι μια απαίτηση που αποκλείει μεγάλο αριθμό κατασκευαστών για μια λειτουργικότητα που δεν θα χρησιμοποιηθεί και θα πρέπει να απαλειφθεί.
του Ειδικού Συνεργάτη (http://energypress.gr/)

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΕΔ και Διαιτησία αλλαγή τρόπου προσφυγής

Το άρθρο 16 του ν. 1876/90 "Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις" σχετικά με τη Διαιτησία προέβλεπε ότι προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται: α) σ' οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών β) μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση γ) μονομερώς από συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, εφόσον αποδέχονται την πρόταση του μεσολαβητή που απορρίπτει ο εργοδότης.
Αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του ν. 3899/10 (ΕΑΕΔ 2010 σελ. 100) και προέβλεπε ότι αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τις υπηρεσίες μεσολάβησης ή να προσφύγουν στη διαιτησία.
Ο ν. 4046/2012 και η κατ' εξουσιοδότησή του αριθ. 6 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τροποποίησαν τα πιο πάνω και από 14.2.2012 ημέρα ισχύος του μνημονίου η προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ δεν θα μπορεί να γίνει μονομερώς από τη μια πλευρά, αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών των συμβαλλομένων (εργοδοτών και εργαζομένων). Ευνόητο ήταν ότι εάν δεν το επιθυμούσε η πλευρά των εργοδοτών δεν θα μπορούσε να επιληφθεί της διαφοράς ο Διαιτητής. Προβλέπεται ακόμη ότι η τυχόν προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή ημερομισθίου και ΔΕΝ επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σ' αυτήν κανένα άλλο ζήτημα, αλλά ούτε και ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγουμένων σ.σ.ε. ή δ.α. Δηλαδή με έμμεσο τρόπο καταργούσε το θεσμό της Διαιτησίας, όπως ήταν γνωστός μέχρι τώρα.
Αυτά μέχρι την έκδοση του ν. 4303/2014 (ΕΑΕΔ 2014 σελ. 1201) γιατί επέρχονται πάλι αλλαγές και το άρθρο τέταρτο τροποποιώντας το άρθρο 16 του ν. 1876/90, όπως αντικαταστάθηκε μεταγενέστερα, για τον τρόπο προσφυγής στη Διαιτησία προβλέπει σε γενικές αρχές τα εξής:
Η διαδικασία της διαιτησίας θα διεξάγεται πλέον σε δύο βαθμούς. Σε πρώτο βαθμό η προσφυγή στη διαιτησία θα μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση β) από οποιοδήποτε μέρος μετά την υποβολή της πρότασης μεσολάβησης.
Η διαιτησία διεξάγεται από έναν διαιτητή ή από Τριμελή Επιτροπή διαιτησίας, αν το ζητήσει ένα εκ των μερών. Στην περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, διεξάγεται από Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας.
Κατά της απόφασης του Διαιτητή ή της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας οποιοδήποτε από τα μέρη μπορεί να ασκήσει έφεση εντός 10 ημερών. Η έφεση εξετάζεται από 5μελή Επιτροπή Διαιτησίας που απαρτίζεται από δύο μέλη του ΟΜΕΔ, έναν σύμβουλο Επικρατείας και έναν Αρεοπαγίτη (δεύτερος βαθμός).
Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί έφεση τα μέρη μπορούν να ασκήσουν αγωγή περί του κύρους αυτής ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου.
Από την όλη διαδικασία προκύπτει ότι η προσφυγή στη διαιτησία εκτός από χρονοβόρα είναι και δυσχερέστατη. Η συλλογική διαφορά συμφερόντων των μερών μετατρέπεται και σε νομική διαφορά με την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.
Με τις δυσκολίες αυτές ίσως ο νομοθέτης να ήθελε να παρακινήσει τα συμβαλλόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να συνάψουν συλλογική σύμβαση εργασίας.
Πηγή Ε.Α.Ε.Δ

Η Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουάριου 2015

Η Καθαρά Δευτέρα, δεν υπάγεται στις εξαιρέσιμες εορτές του ν.δ. 3755/1957 και είναι εργάσιμη για τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. Συνεπώς, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται ένα απλό ημερομίσθιο χωρίς καμιά προσαύξηση, ενώ όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν θα πάρουν τίποτε επί πλέον, γιατί, οι αποδοχές της ημέρας αυτής
περιλαμβάνονται μέσα στον κανονικό μισθό τους. Σε περίπτωση, όμως κατά την οποία ο εργοδότης, που συνήθως λειτουργεί την επιχείρησή του την Καθαρά Δευτέρα, απο­φασίσει φέτος να μη τη λειτουργήσει, οφεί­λει να καταβάλει στους ημερομίσθιους εργα­ζομένους το απλό ημερομίσθιό τους και να μην αφαιρέσει τίποτα από το μηνιαίο μισθό των υπαλλήλων του. Επειδή όμως, για πολ­λές επιχειρήσεις η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί, με έθιμο, επιχειρησιακή συ­νήθεια κ.λπ. ως αργία, θα εφαρμοστεί ό,τι έχει προβλεφθεί και εφαρμόζεται ήδη σύμ­φωνα με το έθιμο κ.λπ. Δηλαδή, αν έχει προβλεφθεί να αργήσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με καταβολή του ημερομισθίου ή αντίθετα να αργήσουν χωρίς να καταβά­λουν ημερομίσθιο, θα ισχύσει και για φέτος αυτό που εφαρμόσθηκε και στα προηγούμε­να χρόνια.
Με Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. ορισμένοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα έχουν καθιερώσει την Κα­θαρά Δευτέρα ως εορτή πρόσθετη αργία, πέραν από αυτές που οι σχετικές διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας έχουν ορίσει. Στις διατάξεις-όρους των Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. ορί­ζεται αν οι εργαζόμενοι για την ημέρα που έχουν καθιερώσει ως υποχρεωτική αργία καταβάλλεται το ημερομίσθιό τους ή όχι.
Το προσωπικό του δημοσίου και των νπδδ, που συνδέεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, έχει την Καθαρά Δευτέρα ως αργία, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 1 του ν.
1157/1981 “περί κυρώσεως της από 29 Δεκεμβρίου 1980 πράξεως νομοθετικού πε­ριεχομένου κ.λπ.”. Οπως μάλιστα προβλέπει η παρ. 13 του ίδιου άρθρου, οι ημερομίσθιοι από το προσωπικό αυτό, που δεν απασχολήθηκαν κατά τις ημέρες αργίας, παίρνουν για κάθε ημέρα αργίας το ημερομίσθιό τους, εφόσον, η μη απασχόλησή τους κατά την ημέρα αυτή, δεν οφείλεται στους ίδιους. Συνεπώς, το ημερομίσθιο προσωπικό του δημοσίου και των νπδδ που συνδέεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εφόσον λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας δεν εργαστεί την ημέρα αυτή δικαιούται ένα απλό ημερομίσθιο.
Υποχρεωτικά καταβάλλονται στο ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στις πρόσθετες αποδοχές γιατί σε εισφορές υπέρ του ΙΚΑ υπόκεινται οι κάθε είδους αποδοχές που καταβάλλονται ως αντάλλαγμα της εργασίας είτε από συμβατική είτε από νόμι­μη υποχρέωση.
πηγή Ε.Α.Ε.Δ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΓΣΕΕ: 400.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα...


ΓΣΕΕ: 400.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα και λουκέτο σε 240.000 επιχειρήσεις λόγω Τρόικας

ΓΣΕΕ: 400.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα και λουκέτο σε 240.000 επιχειρήσεις λόγω Τρόικας
σχόλια | A+ A- A    Αποστολή Εκτύπωση
Πραγματοποιήθηκε σήμερα επίσημη συνάντηση εργασίας μεταξύ μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και αντιπροσωπείας της Ομάδας των Πρασίνων του  Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου  με επικεφαλής τον κ. K. Sven-Christian Kindler με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις των Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τόσο στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, όσο και στην ελληνική κοινωνία και την πραγματική οικονομία συνολικότερα.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του και του διαλόγου που ακολούθησε, ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του περιεχομένου της “αλληλεγγύης” υπογραμμίζοντας τις διαλυτικές συνέπειες της πενταετούς εφαρμογής των Μνημονίων για τον κοινωνικό και παραγωγικό, τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
«Το Πρόγραμμα έχει αποδεδειγμένα και ομολογημένα αποτύχει. Όσοι δεν το παραδέχονται είτε αρέσκονται στο να στρουθοκαμηλίζουν, είτε επιθυμούν να ικανοποιήσουν παιδικά όνειρα και φαντασιώσεις. Το “μείγμα” ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης οδήγησε σε αποτελέσματα που παραπέμπουν περισσότερο σε “τιμωρία ή εξόντωση”, παρά σε έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.Το Ελληνικό Ζήτημα είναι αμιγώς Ευρωπαϊκό Πρόβλημα και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί στη βάση της “Περισσότερης Ευρώπης” με όρους αλληλεγγύης και αμοιβαιοποίησης. Αν εξαντλείται έτσι η “αλληλεγγύη”, τότε ανατριχιάζει κανείς και μόνο στη σκέψη του ποια μέτρα θα θεωρούνταν ως τιμωρία.
Το Πρόγραμμα δημιουργεί ένα “σπιράλ” ύφεσης και κοινωνικής εξαθλίωσης “που δεν έχει γυρισμό”, διαλύει τα δημόσια έσοδα, την εγχώρια ζήτηση και τηναπασχόληση υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, με:
- την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών κατά 50% και περίπου 400 χιλιάδες οικογένειες να αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς καθόλου εισόδημα,
- τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%,
- την εκτόξευση της ανεργίας και της ανεργίας των νέων με σχεδόν 200 χιλιάδες Έλληνες να αναγκάζονται στη μετανάστευση με χαρακτηριστικά βίαιης “διαρροής εγκεφάλων”,
- την καταστρατήγηση της εργασιακής δικαιοσύνης και ασφάλειας,την κατακρήμνιση κατά 40-50% των  μισθών και συντάξεων με την ταυτόχρονη μετατροπή του Κράτους Πρόνοιας σε “Κράτους Φιλανθρωπίας”,
- το κλείσιμο περισσότερων από 240 χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας,
- τα “λουκέτα” σε μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης π.χ. HellenicSteel ή τη  φορολογική μετεγκατάσταση άλλων π.χ. CocaCola 3E,
- τον επταπλασιασμό τον φόρων για τα νοικοκυριά,
- τη διόγκωση της φτώχειας που απειλεί 6,3 εκατ. συμπολίτες μας
- τις “τριτοκοσμικές καταστάσεις” όπως ενεργειακή φτώχεια, ο υποσιτισμός εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, η ραγδαία αύξηση των αστέγων που διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.»
Ταυτόχρονα,χαρακτήρισε τη λειτουργία της Τρόικα ως “πλυντήριο” που ξεπλένει τις παράλογες και ανάλγητες υποδείξεις της οικονομικής ολιγαρχίας ενώ επισήμανε ότι απαιτείται η Ελλάδα να βγει άμεσα από το ιδιότυπο “ειδικό καθεστώς” και να σταματήσει να εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο.
«Πώς θα μπορέσει να επιστρέψει η Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Προοπτική σε μια χώρα που οι απασχολούμενοί της υπολείπονται κατά σχεδόν 1.050.00 από τους οικονομικά μη ενεργούς και τους ανέργους. Επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές με αναπτυξιακή στόχευση και κοινωνικό πρόσημο που θα δημιουργούν θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας.»
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής μια νέας πολιτικής που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση, ενώ θα σέβεται τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Σε μια τέτοια κατεύθυνση άποψη της Συνομοσπονδίας και των Συνδικάτων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μας ο απαραίτητος χώρος και χρόνος για να προχωρήσει στο νέο αυτό δρόμο.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ




Με αυτό το υπέροχο τραγουδάκι οι μαθητές της Ε΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου συμμετέχουν σε πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό. Ακούστε το από το YouTube και αν σας αρέσει, πατήστε like, το χρειάζονται!






Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη-Όλη η Ελλάδα τσικνίζει





Τσικνοπέμπτη 2015: Όλη η Ελλάδα τσικνίζει


Τσικοπέμπτη 2015: Όλη η Ε


 


Μασκαράδες, χαρτοπόλεμος, κομφετί, μουσικές, εορταστική διάθεση και απελευθέρωση, ενόψει των Αποκριών, ομορφαίνουν την εβδομάδα που διανύουμε και πάνε κόντρα στον καιρό που φόρεσε πάλι την παγερή του μάσκα.


Οι άνδρες από νωρίς προετοιμάζουν τα κάρβουνα ενώ οι γυναίκες περιποιούνται τα κρέατα για να είναι έτοιμα την ώρα του ψησίματος. Την Τσικνοπέμπτη, την τελευταία μέρα πριν την έναρξη της Σαρακοστής και άρα της νηστείας, το κρέας έχει σαφώς την τιμητική του ενώ είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που η "τσίκνα" είναι το ζητούμενο.


Από την επομένη ξεκινάει -σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική παράδοση- μία μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα που τα κρέατα παίρνουν τη θέση τους στις σούβλες και το στομάχι των πιστών χριστιανών γεμίζει και πάλι με κρέας. Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέμτη σηματοδοτεί λοιπόν την έναρξη των Αποκριών (Αποκρεών: από+κρέας) ενώ την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους και οιμασκαράδες οι οποίοι λέγεται ότι απομακρύνουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα εξασφαλίζοντας καλύτερες και αποδοτικότερες σοδειές.


Όσο πιο πολύ "τσικνίσεις" λοιπόν τόσο πιο πολύ θα απολαύσεις την ημέρα και θα έχεις περισσότερες "αντοχές" κατά την περίοδο της νηστείας. Οι παλαιότεροι πίστευαν ότι από κανένα νοικοκυριό δεν θα έπρεπε την ημέρα αυτή να λείπουν τα κρέατα ενώ συνήθιζαν να μοιράζουν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την πόλη για να μεταφέρουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε σημείο της.


Ακόμα μέχρι σήμερα στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους, στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους ενώ στο τέλος ακολουθούν "τα προξενιά" των ελεύθερων της γειτονιάς. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια στην Κομοτηνή, αυτήν την ημέρα ακολουθούν τη λαϊκή ρήση: "ο έρωτας περνάει από το στομάχι" και ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας στέλνει στη γυναίκα του μία κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά και μία γεμιστή κότα.


Μια νότα αποκριάτικη και από τις συναδέλφισες μας