Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για την ανεργία στην Ελλάδα

29 Μαϊου 2014 | 12:06426 α- α+
Εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για την ανεργία στην Ελλάδα
Εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για την  Ελλάδα από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία στην αναφορά της για την ανεργία σε όλες τις χώρες του κόσμου το 2013 κατατάσσει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση.
Το διάγραμμα που βλέπετε στη φωτογραφία δείχνει το ποσοστό ανεργίας ανά χώρα.
Η χώρα μας έχει το 5ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (27,6%). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μαυριτανία (30,9%), στη δεύτερη τα Σκόπια (29,7%), στην τρίτη η Reunion,αποικία της Γαλλίας, βρίσκεται ανατολικά της Μαδαγασκάρης, με 29% και την πρώτη τετράδα συμπληρώνει η Βοσνία με 28,6%.
Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί στο 28% το 2014 πριν αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2015 και τελικά να φτάσει το 24% το 2018, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ILO.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα της λίστας βρίσκεται και η Ισπανία με ποσοστό ανεργίας 26,7%.
ILO: Greek unemployment rate among world's five highest
Πηγή: ILO, en.enikos.gr

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Mε SMS η ενημέρωση για καταναλώσεις και διακοπές ρεύματος - Πιλοτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ


Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο ο καταναλωτής ηλεκτρικού θα ειδοποιείται για την κατανάλωσή που έκανε, ή για προγραμματισμένες διακοπές, ενώ αν το κινητό του είναι συνδεμένο με το ιντερνέτ ή διαθέτει tablet θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, ώστε να κάνει σύγκριση των καταναλώσεων ηλεκτρικού σε επιμέρους χρονικές περιόδους κλπ. Αν δεν θέλει ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί το κινητό του, όλα τα.........
παραπάνω μπορεί να τα έχει σε μια μικρή οθόνη στο εσωτερικό του σπιτιού του, η οποία θα είναι συνδεμένη με τον μετρητή.
Οι υπηρεσίες αυτές, είναι μερικές από αυτές που θα πρέπει να διαθέτουν οι νέοι «έξυπνοι μετρητές» τους οποίους ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού-ΔΕΔΔΗΕ, σκοπεύει να εγκαταστήσει σε 170.000-200.000 σημεία κατανάλωσης σε κατοικίες ή καταστήματα. Πρόκειται για την τελευταία «βερσιόν» του πιλοτικού προγράμματος αντικατάστασης των παλαιών, με νέους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικού, το οποίο αρκετές φορές τελευταία δεκαετία ξεκίνησε, αλλά ποτέ δεν έφτασε να εφαρμοστεί.
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον περιοριστεί, καθώς υπάρχει κοινοτική οδηγία που επιβάλλει την αντικατάσταση του 80% των συμβατικών μετρητών ηλεκτρικού με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές ως το 2018, ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσίευσε τις προδιαγραφές του συνολικού συστήματος σε πιλοτική βάση, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών χαμηλής τάσης που ανέρχονται σε περίπου 7 εκατομμύρια.
Για την προμήθεια του πιλοτικού συστήματος ο ΔΕΔΔΗΕ θα προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα τεύχη του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 57 εκατομμυρίων, θα αντικατασταθούν όλοι οι μετρητές, μονοφασικοί και τριφασικοί στις συνέσεις χαμηλής τάσης στο νομό Ξάνθης (60.000) σε Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο (80.000), στη Λευκάδα (20.000) και επιλεκτικά σε 7.000 μετρητές της Αθήνας και σε 3.000 της Θεσσαλονίκης.
Επίσης προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης και για 30.000 μετρητές στα νησιά Σαντορίνη, Μήλος και Κύθνος.
Στην εργολαβία που θα είναι «με το κλειδί στο χέρι», ο ανάδοχος θα αναλάβει να εξοπλίσει και να λειτουργήσει κέντρο τηλεμέτρησης για 300.000 ανεξάρτητα σημεία μέτρησης, το οποίο θα είναι η «καρδιά» του συστήματος. Το κέντρο θα επικοινωνεί συνεχώς με τους «έξυπνους» μετρητές, με τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων PLC (Power Line Carrier - φερέσυχνα) και GPRS (ασύρματη τεχνολογία 2G ή 3G).
Μέσω των «έξυπνων» μετρητών το κέντρο τηλεμέτρησης θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού και θα μπορεί να παρεμβαίνει στη σύνδεση. Οι λειτουργίες μεταξύ άλλων προβλέπουν και τα παρακάτω:
· Μέτρηση της κατανάλωσης ανά 15 λεπτά
· Σύνδεση και αποσύνδεση εξ αποστάσεως
· Περιορισμός ισχύος
· Δυνατότητα πολυζωνικών τιμολογίων
· Ειδοποιήσεις συμβάντων (παραβίαση μετρητών κ.λπ.)
· Εξ αποστάσεως ενημέρωση για τις παραμέτρους των τιμολογιακών ζωνών
· Οικιακές οθόνες για ενημέρωση του καταναλωτή.

Μέσω της οικιακής οθόνης, ο διαχειριστής θα μπορεί να μεταδίδει μηνύματα προς τον καταναλωτή, ενώ αυτή θα διατηρεί τα τελευταία πέντε μηνύματα. Επίσης στην οθόνη θα μπορεί να εμφανίζεται το ιστορικό της κατανάλωσης, τουλάχιστον για το τελευταίο 24μηνο με ανάλυση ανά μήνα.
Στα ίδια στοιχεία, ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση και μέσω διαδικτυακής πύλης (web portal) αλλά και πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας. Η ανάπτυξη του web portal, όσο και της πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας είναι μέσα στις υποχρεώσεις του ανάδοχου, όπως επίσης και η εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Η ανάληψη του έργου όπως είναι φυσικό προκαλεί το ενδιαφέρον ευρείας γκάμας προμηθευτών εξοπλισμού, υπηρεσιών, software, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., καθώς όπως είναι φυσικό το πιλοτικό των 200.000 έξυπνων μετρητών, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα των 7 εκατομμυρίων μετρητών προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

(euro2day.gr)

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Οι "οβίδιες μεταμορφώσεις" των επιδομάτων προϋπηρεσίας (ωρίμανσης) και η πιθανή εξέλιξή τους

                                                                                                     Περιεχόμενα
Ο λειτουργικός, θεσμικός σκοπός των επιδομάτων προϋπηρεσίας - Οι τρόποι θεσπίσεως των επιδομάτων προϋπηρεσίας και η διαδικασία αναγνωρίσεως και αποδείξεως αυτής - Τα επιδόματα προϋπηρεσίας κατά την ανάπτυξη της "μετενέργειας" - Το πάγωμα των επιδομάτων προϋπηρεσίας - Το επίδομα προϋπηρεσίας κατά τον Ν. 4093/2012 - Το επίδομα προϋπηρεσίας των μακροχρονίων ανέργων μισθωτών - Συνέπειες επί του ύψους του επιδόματος προϋπηρεσίας από την πρόσφατη εθν. γεν. ΣΣΕ της 26.3.2014 κ.α.
Ο λειτουργικός θεσμικός σκοπός των επιδομάτων "προϋπηρεσίας"
Ένα κριτήριο που κατά κανόνα ή συνήθως λαμβάνεται υπόψει για τον καθορισμό του νομίμου μισθού είναι η "υπηρεσία" του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη (αρχαιότης) όσο και η "προϋπηρεσία" που διανύθηκε σε προηγούμενους εργοδότες. Η καταβολή των επιδομάτων "υπηρεσίας" και "προϋπηρεσίας" με βάση τον διανυθέντα χρόνο -πραγματικό ή πλασματικό- υπό την αυτή ειδικότητα ή άλλη συναφή ή ομοία ή ομότιμη στο συγκεκριμένο κλάδο, ή στο συγκεκριμένο επάγγελμα, προς δε και η διαφορετική τοιαύτη σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιολογείται λόγω της εμπειρίας, της ικανότητος και της δεξιοτεχνίας που έχει αποκτήσει ο μισθωτός κατά την διάρκεια του συνολικού χρόνου της απασχολήσεώς του και συνεπώς θα πρέπει να καθορίζεται υψηλότερη αντιμισθία έναντι εκείνης που προβλέπεται για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας οι οποίοι στερούνται των προσόντων της εμπειρίας. Υπόψει ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία και εκείνη που διανύθηκε στην αλλοδαπή προς δε και η τοιαύτη που διανύθηκε με την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος αρκεί να είναι συναφής ή ομοία προς το είδος ή την φύση της εργασίας για τις ανάγκες της οποίας προσελήφθη ο μισθωτός. Υπόψει επίσης ότι ο χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη που διέπεται από σύστημα προαγωγών στα πλαίσια ισχύος του εσωτερικού κανονισμού εργασίας του προσωπικού, συντελεί αμέσως σε αυξήσεις των αποδοχών των προαγομένων "βαθμολογικά" μισθωτών. Στην προαγωγική αυτή κρίση προϋπόθεση αποτελεί όχι μόνο η προϋπηρεσία του μισθωτού, αλλά και η πάροδος ορισμένου χρόνου στον κατεχόμενο βαθμό.
Τα παραπάνω επιδόματα -προϋπηρεσίας- και οι προϋποθέσεις χορηγήσεώς τους θεσπίζονται συνήθως με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οιουδήποτε βαθμού ή επιπέδου, είτε με τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων, ή με τους ιδρυτικούς οργανισμούς λειτουργίας αυτών, είτε περιλαμβάνονται ως όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας ή πρακτικών συμφωνιών μεταξύ της επιχειρήσεως και της οικείας συνδικαλιστικής οργανώσεως είτε τέλος δίδονται με αποφάσεις των διοικήσεων των εταιρειών ως "κίνητρα" που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητος.
Η θέσπιση των επιδομάτων "προϋπηρεσίας" διατυπώνεται με ποικίλες μορφές ήτοι ως "διετίες" ή "τριετίες" ή "πενταετίες" και γενικά ως παροχές "πολυετούς υπηρεσίας" με τις οποίες επιβραβεύεται μισθολογικά αλλά και βαθμολογικά η μακροχρόνια απασχόληση του μισθωτού. Τα επιδόματα αυτά με τα οποία προσαυξάνεται ο βασικός μηνιαίος μισθός ή το βασικό ημερομίσθιο, εάν μεν έχουν θεσπισθεί με ΣΣΕ ή απόφαση διαιτησίας, θεωρούνται ότι έχουν δύναμη "κανονιστικού" όρου με αναγκαστική και υποχρεωτική δέσμευση του εργοδότου, ώστε να καθιστούν ανεπίτρεπτη και άκυρη την μονομερή μείωση ή κατάργησή τους διαρκούσης της ισχύος της ΣΣΕ αλλά και κατά τον χρόνο της μετενέργειας. Εάν πάλι τα εν λόγω επιδόματα έχουν καθορισθεί με διαφορετικό -συμβατικό- τρόπο ναι μεν δεν έχουν αναγκαστική και άμεση ενέργεια κατά την προεκτεθείσα έννοια, επιτρεπομένης συνεπώς της μετατροπής ή της καταργήσεώς τους με τον ίδιο τρόπο που συμφωνήθηκαν, πλην όμως όχι και μονομερώς.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα "προϋπηρεσίας" όπως και τα λοιπά που περιλαμβάνονται στις ΣΣΕ και τις διαιτητικές αποφάσεις υπολογίζονται επί του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του ημερομισθίου που προβλέπει η κάθε ρύθμιση και όχι επί των καταβαλλομένων αποδοχών, οι οποίες συνήθως είναι υψηλότερες εκτός βέβαια αν έχει συμφωνηθεί κάτι το αντίθετο. Επίσης υπενθυμίζεται ότι, στα πλαίσια ισχύος της λεγομένης "συμβατικής ελευθερίας" παρέχεται η δυνατότης συμψηφισμού των ως άνω επιδομάτων στις υπέρτερες των νομίμων πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές, εκτός και πάλι κάποιας αντίθετης ειδικής συμφωνίας, ότι δηλαδή θα καταβάλλονται επί πλέον του συμφωνηθέντος υψηλοτέρου μισθού (Α.Π. 1934/2008, Α.Π. 591/1996, Α.Π. 642/1987, Α.Π. 287/1985, Εφ. Αθ. 9298/2003 κ.λπ.).
Διαδικασία αναγνωρίσεως και αποδείξεως της προϋπηρεσίας
Πάγιοι κανόνες για τον τρόπο αποδείξεως της προϋπηρεσίας που διανύθηκε σε άλλον εργοδότη και για τον χρόνο γνωστοποιήσεώς της δεν υπάρχουν. Στο ισχύον δικαιϊκό μας σύστημα η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που θέτουν οι διαφόρου επιπέδου ΣΣΕ (Α.Π. 199/2004). Στις περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχει ειδικότερη ρύθμιση στις ΣΣΕ και στις αποφάσεις διαιτησίας, εφαρμόζεται το σύστημα που προβλέπει η εθνική ρύθμιση. Ήτοι, ως προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψει η διανυθείσα σε οιονδήποτε εργοδότη και σε θέση και ειδικότητα παρεμφερή και ανάλογη της ήδη κατεχομένης" (Δ.Α. 10/76).
Η προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψει από την υποβολή των αποδεικτικών πιστοποιητικών της. Με τον τρόπο αυτό σκοπείται η καθιέρωση ασφαλούς τρόπου γνώσεως της προϋπηρεσίας από τον εργοδότη (Α.Π. 588/1993). Άλλωστε και κατά τις αρχές της καλής πίστεως και των συναλλακτικών ηθών και στα πλαίσια του άρθρου 288 ΑΚ, ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας του μισθωτού γίνεται βάσει των πιστοποιητικών τα οποία οφείλει ο εργαζόμενος να καταθέσει στον εργοδότη κατά την πρόσληψή του (Α.Π. 70/2009). Επομένως δεν αρκεί η απλή ανακοίνωση ή γνωστοποίηση της προϋπηρεσίας προς τον εργοδότη (Α.Π. 306/1987, Εφ. Θεσ. 158/1994).
Στα πιστοποιητικά αποδείξεως της προϋπηρεσίας ανήκουν και τα έγγραφα στα οποία συνέπραξε ο προηγούμενος εργοδότης όπως είναι τα ασφαλιστικά βιβλιάρια (Α.Π. 1053/1987). Διευκρινίζεται ότι, τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας δεν απαιτείται να έχουν υποβληθεί κατά τον τύπο του άρθρου 678 ΑΚ, αλλά για την απόδειξη αρκεί να προκύπτει η προϋπηρεσία και από άλλα έγγραφα, στα οποία ήταν αναγκαία η συμμετοχή του εργοδότου (Α.Π. 660/2009, Α.Π. 1520/2003). Ανάγκη να υπενθυμισθεί ότι, η υποβολή των παραπάνω πιστοποιητικών δεν είναι χρονικώς απεριόριστη. Με την επισήμανση ότι δεν προβλέπεται κάτι το διαφορετικό από τις ΣΣΕ ή τις διαιτητικές αποφάσεις ή τους κανονισμούς εργασίας ή άλλες διατάξεις, η προϋπηρεσία των μισθωτών αποδεικνύεται και με υπεύθυνη δήλωσή τους και με την προσαγωγή -συνήθως εντός διμήνου ή τριμήνου από την δήλωση- των πιστοποιητικών των οικείων εργοδοτών.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν εγνωστοποίησε στον εργοδότη την προϋπηρεσία του, ούτε το στοιχείο αυτό περιήλθε σε γνώση του εργοδότου καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο, τότε δεν οφείλονται οι αυξημένες αποδοχές σύμφωνα με την προϋπηρεσία του μισθωτού (Α.Π. 113/1998, Μον. Πρωτ. Αθ. 2499/2010).
Τα επιδόματα "προϋπηρεσίας" κατά την ανάπτυξη της μετενέργειας
Οι νεότερες, περί μετενεργείας των ΣΣΕ διατάξεις της υπ' αριθ. 6/28.2.2012 ΠΥΣ δεν έπληξαν το δικαίωμα διατηρήσεως των επιδομάτων "ωρίμανσης" ήτοι τα επιδόματα υπηρεσίας και προϋπηρεσίας και γενικά εκείνες τις παροχές που έχουν ως βάση και προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, κατά την ανάπτυξη της μετενέργειας (άρθρο 2, παρ. 4), πλην βεβαίως της γενικής αρχής που εισήχθη με το νέο καθεστώς με το οποίο συρρικνώθηκε ο χρόνος διατηρήσεως των "κανονιστικών" όρων της λυθείσης ΣΣΕ από 6 μήνες σε 3 μετά την παρέλευση του οποίου τριμήνου αναπτύσσεται η μετενέργεια. Τα εν λόγω επιδόματα καθώς και τα τοιαύτα "τέκνων" "σπουδών" και "επικινδύνου εργασίας" προς δε και οι βασικοί μισθοί έμειναν στο "απυρόβλητο" της δυνατότητος της μονομερούς καταργήσεώς τους από τον εργοδότη, σε αντίθεση με τις λοιπές παροχές και όρους της λυθείσης ΣΣΕ, των οποίων η κατάργηση ανήκει αποκλειστικώς στην κρίση του εργοδότου "χωρίς να απαιτείται προηγουμένη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου" (Βλέπετε περισσότερα περί του ζητήματος μειώσεως των αποδοχών στο τεύχος 554 - Μάρτιος 2013). Τα επιδόματα "ωριμάνσεως" (προϋπηρεσίας) εξακολουθούν να ισχύουν με μειωμένη ενδοτικού δικαίου ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο με προηγουμένη συμφωνία των μερών (εργοδότου και μισθωτού) επιτρέπεται να τροποποιηθούν ή και να καταργηθούν και ενδεχομένως να αντικατασταθούν με νεότερη ΣΣΕ του αυτού επιπέδου με την λυθείσα.
Το πάγωμα των επιδομάτων πολυετίας (προϋπηρεσίας)
Ωστόσο, ο νεότερος νομοθέτης δεν έδειξε ανάλογη ευαισθησία ως προς την φυσιολογική εξέλιξη αναγνωρίσεως και υπολογισμού των επιδομάτων προϋπηρεσίας και υπηρεσίας (ωριμάνσεων) που διανύεται μετά την 14.2.2012. Η αναστολή των οικείων διατάξεων με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση των ως άνω επιδομάτων, επεβλήθη για όσο χρόνο η ανεργία είναι υψηλότερη του 10% (άρθρο 4 της προαναφερθείσης ΠΥΣ). Σύμφωνα με το παραπάνω νομοθέτημα η επιβληθείσα αναστολή αφορά το σύνολο των "κανονιστικών" όρων που περιλαμβάνονται σε νόμους, ΣΣΕ, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς κανονιστικού χαρακτήρος με τους οποίους προβλέπονται και καθορίζονται αυξήσεις, επί των αποδοχών με βάση τον διανυθέντα χρόνο υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας στον ίδιο ή σε οποιονδήποτε άλλο εργοδότη συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του χρόνου παραμονής του μισθωτού εις τον αυτό βαθμό κατά τα ειδικότερα που ορίζει ο υπηρεσιακός κανονισμός της επιχειρήσεως.
Το επίδομα "προϋπηρεσίας" κατά τον Ν. 4093/2012
Την ως άνω αναστολή των οικείων διατάξεων περί μη προσαυξήσεως των αποδοχών με τα επιδόματα "ωριμάνσεως" μετά την 14.2.2012 μέχρις ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 10% την επέβαλε και ο Ν. 4093/2012 (άρθρ. 7 παρ. 3, εδάφ. στ). Η σχετική διάταξη του νομοθετήματος αυτού αφορά τις προσαυξήσεις προϋπηρεσίας του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου όπως αυτά καθορίσθηκαν στον παραπάνω νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι η προσαύξηση του μισθού εκ 586,08 ευρώ λόγω προϋπηρεσίας για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ορίσθηκε σε 10% για κάθε τριετία έως και τρεις τριετίες και συνολικά σε 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω, ενώ για τους υπαλλήλους με ηλικία μικρότερη των 25 ετών η προσαύξηση του κατωτάτου μισθού των 510,95 ευρώ ορίσθηκε σε 10% για μια (1) τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω.
Για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών, το εκ 26,18 ευρώ ημερομίσθιο προσαυξήθηκε κατά ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω, ενώ για τους μικροτέρους των 25 ετών εργατοτεχνίτες το εκ 22,83 ευρώ ημερομίσθιο προσαυξήθηκε κατά 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο (2) τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία έξι (6) και άνω ετών.
Οι διατάξεις του ως άνω νομοθετήματος, σε ό,τι αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, το ημερομίσθιο και το επίδομα προϋπηρεσίας, αφορούν μισθωτούς η εργασία των οποίων συνάδει προς εκείνη του μη ειδικευμένου (ανειδικεύτου) υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτου, των οποίων η σχέση εργασίας διήπετο ανέκαθεν από την εκάστοτε ισχύουσα εθν. γεν. ΣΣΕ και όχι από άλλη ειδικότερη ρύθμιση (ΣΣΕ ή διαιτητική απόφαση). Άλλωστε το περιεχόμενο και οι όροι του θεσμοθετηθέντος νέου συστήματος διαμορφώσεως και του καθορισμού του νομίμου κατωτάτου μισθού αυτοπροσδιορίζεται ως η νέα μορφή εθνικής γενικής ρυθμίσεως καθολικής εκτάσεως και ισχύος που υποκατέστησε την εθνική γενική ΣΣΕ στον καθορισμό των μισθολογικών όρων, αφήνοντας στις λοιπές ΣΣΕ την ρύθμιση των μη μισθολογικών ζητημάτων.
Και με το σύστημα των νομοθετημένων αποδοχών του Ν. 4093/2012 ως "ηλικιακό" σημείο ενάρξεως του χρόνου προσμετρήσεως της προϋπηρεσίας, ετέθη για μεν τους υπαλλήλους η συμπλήρωση του 19ου έτους ηλικίας για δε τους εργατοτεχνίτες η συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.
Καταλυτικός στόχος των προαναφερομένων νομοθετημάτων είναι η διακοπή και το πάγωμα αναγνωρίσεως του χρόνου υπηρεσίας και προϋπηρεσίας μετά την οριακή ημερομηνία της 14.2.2012. Συνεπώς δεν μπορεί να αξιωθεί από τον μισθωτό η αναγνώριση της προϋπηρεσίας του μετά την ως άνω ημερομηνία, παρά μόνο η τοιαύτη που διανύθηκε μέχρι το ανωτέρω χρονικό σημείο προκειμένου να διαμορφωθεί η συνολική αντιμισθία του, με την προσαύξηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας (ωριμάνσεων). Τα αμέσως ανωτέρω ισχύουν καθ' όλη την χρονική διάρκεια εφαρμογής των μέτρων της "περιόδου οικονομικής προσαρμογής" που προβλέπουν τα μνημόνια που εκύρωσε ο Ν. 4046/2012 προς δε και οι επακολουθήσασες τροποποιήσεις, ήτοι μέχρι το 2017 (άρθρ. 7, παρ. 3 του Ν. 4093/2012 και άρθρ. 103 του Ν. 4172/2013). Κατά συνέπεια μετά την λήξη της προαναφερθείσης περιόδου, αφήνεται ελεύθερο πεδίο διαμορφώσεως τόσο του νομίμου κατωτάτου μισθού και του ημερομισθίου με πράξη του Υπουργικού συμβουλίου, όσο και του επιδόματος "προϋπηρεσίας". Ο καθορισμός των ως άνω αποδοχών (μισθού και επιδόματος προϋπηρεσίας) εξαρτάται, σύμφωνα με το νεοεισαχθέν σύστημα του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού, από την εκάστοτε κρατούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς εργασίας, της απασχολήσεως και της ανεργίας (άρθρ. 7, παρ. 1 του Ν. 4093/2012 σε συνδυασμό με τον Ν. 4172/2013, άρθρ. 103). Γεγονός και προϋπόθεση που δεν αποκλείει οποιαδήποτε στο μέλλον αναπροσαρμογή (μείωση ή και κατάργηση) του επιδόματος "προϋπηρεσίας" συρρικνουμένου συνεπώς του συνόλου των αποδοχών των μη υπαγομένων σε άλλη ισχύουσα ΣΣΕ μισθωτών στο ύψος του νομοθετικώς καθορισθησομένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Ήδη με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν. 4254/2014 διαφαίνεται δυστυχώς η πρόθεση του κρατικού νομοθέτου να θίξει αρνητικά τα επιδόματα προϋπηρεσίας μειώνοντας το ύψος αυτών στο ήμισυ (5%) για τους προσλαμβανομένους εφεξής "μακροχρόνια ανέργους" μισθωτούς. Ήτοι ενέργεια με την οποία εισάγεται στο ευάλωτο πλέον δίκαιό μας μια ακόμη "διακριτική άνιση μεταχείριση" και μάλιστα σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτών ιδιαίτερα βεβαρυμένης από τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως.
Το επίδομα προϋπηρεσίας των "μακροχρονίων ανέργων" μισθωτών
Ειδικότερα με το προαναφερόμενο νεότερο νομοθέτημα και υπό την επίκληση λήψεως εκτάκτων και κατεπειγόντων μέτρων για την στήριξη των μακροχρονίων ανέργων και την διευκόλυνση εισόδου αυτών στην αγορά εργασίας, ο "ευαίσθητος" νομοθέτης αντί άλλου μέτρου προστασίας προβαίνει στην κατά 5% μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας (εκάστης τριετίας) για τους προσλαμβανομένους υπαλλήλους άνω των 25 ετών οι οποίοι είχαν την ατυχία να παραμένουν άνεργοι για συνεχή χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών, ώστε η συνολική προσαύξηση για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω να περιορίζεται σε ποσοστό 15% έναντι της αντιστοίχου του 30% που ισχύει για τους ήδη υπηρετούντας μισθωτούς. (Υποπαράγρ. ΙΑ 7) Ως "μακροχρόνιοι άνεργοι" θεωρούνται μόνο οι εγγεγραμμένοι στα οικεία μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι κατά την ενδεχομένη πρόσληψή τους με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις θα πρέπει να προσκομίσουν στον εργοδότη πέραν των προεκτεθέντων πιστοποιητικών αποδείξεως της προϋπηρεσίας τους και βεβαίωση του αρμόδιου ως άνω Οργανισμού (ΟΑΕΔ) περί της διάρκειας της συνεχομένης ανεργίας τους, μεγαλύτερης των 12 μηνών.
Με τις ίδιες ως άνω διατάξεις και για την επίτευξη του προεκτεθέντος σκοπού, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την ευθύνη να καταρτίσει και να εκπονήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, περί των οποίων προβλέπει ο Ν. 4152/2013 και για ανέργους με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας, μεγαλύτερης των 12 μηνών.
Συνέπειες επί του ύψους του επιδόματος προϋπηρεσίας από την πρόσφατη εθνική Γεν. ΣΣΕ της 26.3.2014
Η προσφάτως υπογραφείσα εθνική γενική ΣΣΕ της 26.3.2014 με την οποία ορίσθηκε ότι διατηρούνται σε ισχύ οι "θεσμικοί όροι εργασίας" που θεσπίσθηκαν με προηγούμενες του αυτού επιπέδου ΣΣΕ και αποφάσεις διαιτησίας, όπως επί παραδείγματι είναι το επίδομα "γάμου" και άλλες παροχές, είναι περιορισμένης εκτάσεως, ισχύος και εμβέλειας, διατάξεις, αφού αυτές δεσμεύουν κατ' επιταγή του Ν. 4093/2012, αρθρ. 7 παρ. 1 μόνο εκείνους τους εργοδότες που είναι μέλη μιας των οικείων εργοδοτικών οργανώσεων που συνεβλήθησαν στην προεκτεθείσα εθνική ρύθμιση, ήτοι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ. (Βλέπετε περισσότερα περί του ζητήματος αυτού σχετική αρθρογραφία στο τεύχος 557 - Ιούνιος 2013 της Επιθ. ΙΚΑ Ασφ. και Εργ. Δικαίου, σελ. 513).
Μεταξύ των διατηρουμένων σε ισχύ "θεσμικών όρων εργασίας" ως ενιαίου συνόλου κατά την έννοια του άρθρου 3 της ως άνω εθνικής ρυθμίσεως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η επί μακρόν χρόνο επαναλαμβανομένη ρύθμιση που προβλέπει επίδομα "προϋπηρεσίας" στους μεν υπαλλήλους ύψους 10% για κάθε τριετία και μέχρι συμπληρώσεως τριών τριετιών, στους δε εργατοτεχνίτες ύψους 5% για κάθε τριετία και μέχρι συμπληρώσεως έξι τριετιών. Στην εθνική αυτή ρύθμιση της 26.3.2014 δεν γίνεται μνεία και δεν προβλέπεται μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας σε 5% για κάθε τριετία στις περιπτώσεις προσλήψεως μακροχρόνια ανέργου μισθωτού πέραν των 12 μηνών. Συνεπώς ο εργοδότης που είναι μέλος μιας των προαναφερθεισών εργοδοτικών οργανώσεων και ως εκ τούτου δεσμεύεται ευθέως από την Εθν. Γεν. ΣΣΕ της 26.3.2014 υποχρεούται κατά την πρόσληψη ενός μακροχρόνια ανέργου μισθωτού να καταβάλλει το επίδομα τριετιών, όχι σε ποσοστό 5% αλλά σε ποσοστό 10%. Ήτοι στοιχείο που διαφοροποιεί το "εργασιακό κόστος" μεταξύ συνδικαλισμένων και μη εργοδοτών και ως εκ τούτου αφυπνίζει ανεπιθύμητες ανταγωνιστικές τάσεις, εισάγοντας διακριτική άνιση μεταχείριση.

 Απ. Μετζητάκου πρ. Διευθυντού Υπ. Εργασίας - πρ. Αντιπροέδρου ΟΑΕΔ
πηγή: Ε.Α.Ε.Δ           Αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης

ITUC: Η Ελλάδα χειρότερο μέρος για τους εργαζόμενους

Ένα από τα χειρότερα μέρη διεθνώς για τους εργαζόμενους είναι η Ελλάδα, καθώς η διάλυση της αγοράς εργασίας κατατάσσει τη μνημονιακή Ελλάδα στο «κόκκινο», σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC). Στην Ε.Ε. η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα.

Στην έρευνά της που δημοσιεύει η Washington Post για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ITUC αξιολογεί με 97 διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες, κατά πόσον προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στη νομοθεσία, αλλά και στην πράξη σε 139 χώρες.
Στο χάρτη της ITUC, η μνημονιακή Ελλάδα χρωματίζεται ως η χώρα με μικρότερη προστασία της εργασίας, ακόμα και από τις ΗΠΑ, και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα.                 
        

        

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η εορτή του Άγιου Πνεύματος - Δεύτερα 9 Ιουνίου 2014

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 9 Ιουνίου) είναι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εργάσιμη ημέρα και όχι εξαιρέσιμη εορτή, εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με διάταξη Κανονισμού, ΣΣΕ, Δ.Α. ή κατ' έθιμο κ.λπ.  Στη Landis+Gyr μετά από συμφωνία του σωματείου με την εταιρεία ισχύει μειωμένο ωράριο κατά 3 ώρες.
Έτσι, όσοι μισθωτοί αμειβόμενοι με ημε­ρομίσθιο, δεν απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερο­μίσθιό τους (που κατά το ΝΔ 3755/57 χορη­γείται μόνον κατά τις εξαιρέσιμες εορτές), ενώ όσοι θα απασχοληθούν δεν δικαιούνται της προσαυξήσεως 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους.
Αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων η Ημέρα αυτή να είναι Αργία, ή όταν ο εργοδότης μονομερώς καθιερώσει την ημέρα αυτή ή άλλη μη υποχρεωτική εορτή, που είναι εργάσιμη, ως Αργία, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει στους εργατ/χνίτες το ημερομί­σθιο, χωρίς βέβαια καμία άλλη προσαύξηση.
Οι υπάλληλοι που αμείβονται με μισθό, δεν θα πάρουν επί πλέον 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, δεδομένου ότι οι αποδοχές τους σύμφωνα και με τη Νομολογία των δικαστηρίων, περιέχονται στο μηνιαίο μισθό τους.
Αργία είναι η εορτή του Αγίου Πνεύματος καθώς και άλλη μη υποχρεωτική εορτή, όταν έχει καθιερωθεί για τους εργαζόμενους από διατάξεις - όρους - ΣΣΕ ή Διαιτητικών Αποφάσεων (ΔΑ) ή Υπουργικών αποφάσε­ων, οι οποίες ορίζουν κατά γενικό κανόνα και τον τρόπο οφειλής του ημερομισθίου της ημέρας που έχει καθιερωθεί, ως Αργία, δηλαδή αν κατά την ημέρα αυτή εργασθούν ή δεν εργασθούν, πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Πέρα από τις υποχρεωτικές αργίες που προβλέπονται από το ΒΔ 748/66, οι εργοδό­τες με βάση το Ν. 1876/90 περί ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν καθιε­ρώσει και πρόσθετες ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα επιχ/σεις πολυε­θνικές ή μεγάλες ελληνικές καθώς και οι ΔΕΚΟ με εσωτερικούς κανονισμούς ή ΣΣΕ, ΔΑ έχουν καθιερώσει ως υποχρεωτικές αργίες τις ημέρες εκείνες που ισχύουν στο Δημόσιο ή Τράπεζες δηλαδή και την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι νοείται ότι δεν θα παρέχουν εργασία θα λαμβάνουν όμως κανονικά τις αποδοχές τους.
Για τους μισθωτούς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι Αργία. (Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου 29.12.80 που κυρώθηκε με το Ν. 1157/81). Επίσης βλέπετε σχετικά και τους Ν. 1892/90 και 1943/91. Συνεπώς το ημερομίσθιο προ­σωπικό του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ που συνδέεται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος δεν εργαστεί, δικαιούται ένα απλό ημερομίσθιο.

 

Η άδεια για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Η άδεια για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος
Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώμα­τος με βάση την ισχύουσα εκλογική νομοθε­σία χορηγείται στους εργαζόμενους του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τις εθνικές, Δημοτικές, Κοινοτικές εκλογές, Ευρωεκλο­γές, ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές. (Ν. 2623/98, Π. Δ/γματα 92/94, 410/95, 30/96, 55/99). Η άδεια αυτή κατά πάγια τακτική ορίζεται ως εξής:
Α. Σε καθεστώς πενθήμερης εβδομάδας εργασίας
α) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόστα­ση από 200-400 χιλιόμετρα θα χορηγηθεί άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόστα­ση από 401 χιλιόμετρα και πάνω θα χορηγη­θεί άδεια (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που θα χορηγη­θεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Β. Σε καθεστώς εξαήμερης εβδομάδας εργασίας
α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση από 100-200 χιλιόμετρα θα χορηγηθεί άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόστα­ση από 201-400 χιλιόμετρα, θα χορηγηθεί άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόστα­ση από 401 χιλιόμετρα και πάνω θα χορηγη­θεί άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφό­σον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που θα χορηγη­θεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Γ. Για όσους μετακινούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω και γι' αυτούς η Κυριακή των εκλογών συμπίπτει να είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας, πέραν αυτών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλες άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Εφόσον υπάρξει διαφοροποίηση ως προς το περιεχόμενο που ανωτέρω αναφέρουμε, θα σας ενημερώσουμε στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου.

ΠΗΓΉ  Ε.Α.Ε.Δ

4 "ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τί πραγματικά ρυθμίζει η Νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Τη διατήρηση, έως τα τέλη του 2014, του επιδόματος γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ – ως "θεσμικού όρου" παρότι έχει οικονομικό κόστος - την επαναδιαπραγμάτευση των μισθολογικών όρων (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων των τριετιών) στην περίπτωση κατά την οποία αρθεί η απαγόρευση που ισχύει με βάση το Μνημόνιο και τη χορήγηση υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις (μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων) μειωμένου ωραρίου στον πατέρα σε περίπτωση που η σύζυγος έχει γεννήσει και είναι αυτοαπασχολούμενη, προβλέπει η συμφωνία την οποία υπέγραψαν η ΓΣΕΕ και οι 4 εργοδοτικές οργανώσεις.
H νέα ΕΓΣΣΕ, διάρκειας ενός έτους (από 1/1/2014 έως 31/12/2014) δεν περιλαμβάνει καμία ευθεία αναφορά ούτε για το επίδομα γάμου ούτε για τις τριετίες αναφέροντας (στο άρθρο 3) ότι "όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν". Κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο στους θεσμικούς όρους περιλαμβάνονται όλα τα βασικά επιδόματα (γάμου, επιδόματα δώρων κ..α) ακόμη και οι τριετίες (που, όμως, ρυθμίζονται πλέον από το κράτος). Οι εργοδοτικές οργανώσεις αρνήθηκαν να τα περιγράψουν ρητά ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου "έχουν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου".
ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ
Με αυτά τα δεδομένα, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος περιγράφει στην "Η" τις 4 "γκρίζες ζώνες" της Σύμβασης:
Σε δικαστικό επίπεδο μπορεί να αμφισβητηθεί η διατήρηση θεσμικών όρων με απλή παραπομπή σε προηγούμενες συμβάσεις.
Το επίδομα γάμου (θεσμικός όρος, αλλά, με "αντάλλαγμα" την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου) εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτικό σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των οργανώσεων και υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.
Τα επιδόματα εορτών (στα οποία δόθηκε θεσμική διάσταση μετά την αμφισβήτησή τους) μπορούν να καταργηθούν με...νόμο, όπως έγινε για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.
Οι τριετίες δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκαταλέγονται στους θεσμικούς όρους, είναι "παγωμένες" και μπορούν να τροποποιούνται δια νόμου (όπως και τα νομοθετημένα κατώτατα όρια), παρά την αντίθετη βούληση των κοινωνικών εταίρων.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Η Σύμβαση επεκτείνει τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου (1 ώρα κάθε ημέρα για 30 μήνες και εναλλακτικά 2 ώρες για τους πρώτους 12 μήνες και 1 ώρα για 6 επιπλέον μήνες) λόγω φροντίδας παιδιού - και με αποδοχές - στον εργαζόμενο πατέρα αν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη. Αν και οι 2 γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους δήλωση καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας, εκτός αν δηλώσουν τα χρονικά διαστήματα που ο καθένας κάνει χρήση.
Οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν να αποκατασταθεί η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να επανέλθει η υποχρεωτική ισχύς της ΕΓΣΣΕ. Δεσμεύονται, ακόμη, να αναλάβουν κοινές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και την προώθηση Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
Πηγή: imerisia.gr

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014


                                 Χρόνια πολλά στις μαμάδες !!!!!

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μητέρα, με αρχαιοελληνική προέλευση. Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις ήταν εκείνη που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Την Κυριακή 11/5/2014 είναι η φετινή μέρα εορτασμού της μητέρας και παρακάτω είναι μερικά ποιήματα που την υμνούν:  

Είπαν του ήλιου “γιορτάζει η μάνα”
κι εκείνος βάλθηκε με φως τη γη να ντύνει.
Είπαν της θάλασσας “γιορτάζει η μάνα”
κι αμέσως έγινε η φουρτούνα γαλήνη.
Το ‘μαθαν τα πουλιά, “γιορτάζει η μάνα”
και το τραγούδι τους ξεχείλισε πλημμύρα.
Το ‘μαθαν τα άνθη, “γιορτάζει η μάνα”
και μοσχοβόλησε η πλάση χίλια μύρα.
Τ’ άκουσε η βροχή, αλλά δεν έκλαψε
δάκρυ δεν κάνει να κυλήσει αυτή τη μέρα.
Τ’ άκουσε ο ουρανός κι άνοιξε διάπλατα
πείτε ευχές, μύριες ευχές για τη μητέρα

 

“Η Μάνα”,

Γεώργιος Μαρτινέλλης

«Μάνα» κράζει το παιδάκι,
«Μάνα» ο νιος και «Μάνα» ο γέρος,
«Μάνα» ακούς σε κάθε μέρος,
α! τι όνομα γλυκό.

Τη χαρά σου και τη λύπη,
με τη μάνα τη μοιράζεις,
ποθητά την αγκαλιάζεις,
δεν της κρύβεις μυστικό.

Εις τον κόσμον άλλο πλάσμα,
δεν θα βρεις να σε μαντεύει,
σαν τη μάνα που λατρεύει,
σαν τη μάνα που πονεί.

Την υγειά της, τη ζωή της,
όλα η μάνα τ’ αψηφάει,
για το τέκνο π’ αγαπάει,
για το τέκνο που φιλεί.

Όπου τρέχεις, πάντα η μάνα,
με το νου σε συντροφεύει,
σε προσμένει, σε γυρεύει,
μ’ ανυπόμονη καρδιά.

Κι αν σκληρός εσύ φαρμάκια,
την ποτίζεις την καημένη,
πάντα η μάνα σ’ απανταίνει,
με τα ολόθερμα φιλιά.

Δυστυχής όποιος τη χάνει,
ο καημός είναι μεγάλος.
Σαν τη μάνα δεν είν’ άλλος,
εις τον κόσμο θησαυρός.

Κι’ όποιος μάνα πια δεν έχει,
«Μάνα» κράζει στ’ όνειρό του.
Πάντα «Μάνα» στον καημό του,
είν’ ο μόνος στεναγμός!

 

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ
Άγγελος Βλάχος

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι, αγόρι,
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.


- Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρεις την καρδιά
να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.

Τρέχει ο νιος, τη μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.
Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη.  

Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
- Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

Γεφτουσένκο  Γεβγένι

Βγες μάνα στο παραθύρι να δεις κάτι λουλούδια που πετάνε

Όχι παιδί μου δεν είναι λουλούδια είναι πεταλούδες

Κομμάτι απ ΄το πανωφόρι του καλού θεού.