Περιεχόμενα
Ο λειτουργικός, θεσμικός σκοπός των επιδομάτων προϋπηρεσίας - Οι τρόποι θεσπίσεως των επιδομάτων προϋπηρεσίας και η διαδικασία αναγνωρίσεως και αποδείξεως αυτής - Τα επιδόματα προϋπηρεσίας κατά την ανάπτυξη της "μετενέργειας" - Το πάγωμα των επιδομάτων προϋπηρεσίας - Το επίδομα προϋπηρεσίας κατά τον Ν. 4093/2012 - Το επίδομα προϋπηρεσίας των μακροχρονίων ανέργων μισθωτών - Συνέπειες επί του ύψους του επιδόματος προϋπηρεσίας από την πρόσφατη εθν. γεν. ΣΣΕ της 26.3.2014 κ.α.
Ο λειτουργικός θεσμικός σκοπός των επιδομάτων "προϋπηρεσίας"
Ένα κριτήριο που κατά κανόνα ή συνήθως λαμβάνεται υπόψει για τον καθορισμό του νομίμου μισθού είναι η "υπηρεσία" του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη (αρχαιότης) όσο και η "προϋπηρεσία" που διανύθηκε σε προηγούμενους εργοδότες. Η καταβολή των επιδομάτων "υπηρεσίας" και "προϋπηρεσίας" με βάση τον διανυθέντα χρόνο -πραγματικό ή πλασματικό- υπό την αυτή ειδικότητα ή άλλη συναφή ή ομοία ή ομότιμη στο συγκεκριμένο κλάδο, ή στο συγκεκριμένο επάγγελμα, προς δε και η διαφορετική τοιαύτη σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιολογείται λόγω της εμπειρίας, της ικανότητος και της δεξιοτεχνίας που έχει αποκτήσει ο μισθωτός κατά την διάρκεια του συνολικού χρόνου της απασχολήσεώς του και συνεπώς θα πρέπει να καθορίζεται υψηλότερη αντιμισθία έναντι εκείνης που προβλέπεται για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας οι οποίοι στερούνται των προσόντων της εμπειρίας. Υπόψει ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία και εκείνη που διανύθηκε στην αλλοδαπή προς δε και η τοιαύτη που διανύθηκε με την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος αρκεί να είναι συναφής ή ομοία προς το είδος ή την φύση της εργασίας για τις ανάγκες της οποίας προσελήφθη ο μισθωτός. Υπόψει επίσης ότι ο χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη που διέπεται από σύστημα προαγωγών στα πλαίσια ισχύος του εσωτερικού κανονισμού εργασίας του προσωπικού, συντελεί αμέσως σε αυξήσεις των αποδοχών των προαγομένων "βαθμολογικά" μισθωτών. Στην προαγωγική αυτή κρίση προϋπόθεση αποτελεί όχι μόνο η προϋπηρεσία του μισθωτού, αλλά και η πάροδος ορισμένου χρόνου στον κατεχόμενο βαθμό.
Τα παραπάνω επιδόματα -προϋπηρεσίας- και οι προϋποθέσεις χορηγήσεώς τους θεσπίζονται συνήθως με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οιουδήποτε βαθμού ή επιπέδου, είτε με τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων, ή με τους ιδρυτικούς οργανισμούς λειτουργίας αυτών, είτε περιλαμβάνονται ως όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας ή πρακτικών συμφωνιών μεταξύ της επιχειρήσεως και της οικείας συνδικαλιστικής οργανώσεως είτε τέλος δίδονται με αποφάσεις των διοικήσεων των εταιρειών ως "κίνητρα" που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητος.
Η θέσπιση των επιδομάτων "προϋπηρεσίας" διατυπώνεται με ποικίλες μορφές ήτοι ως "διετίες" ή "τριετίες" ή "πενταετίες" και γενικά ως παροχές "πολυετούς υπηρεσίας" με τις οποίες επιβραβεύεται μισθολογικά αλλά και βαθμολογικά η μακροχρόνια απασχόληση του μισθωτού. Τα επιδόματα αυτά με τα οποία προσαυξάνεται ο βασικός μηνιαίος μισθός ή το βασικό ημερομίσθιο, εάν μεν έχουν θεσπισθεί με ΣΣΕ ή απόφαση διαιτησίας, θεωρούνται ότι έχουν δύναμη "κανονιστικού" όρου με αναγκαστική και υποχρεωτική δέσμευση του εργοδότου, ώστε να καθιστούν ανεπίτρεπτη και άκυρη την μονομερή μείωση ή κατάργησή τους διαρκούσης της ισχύος της ΣΣΕ αλλά και κατά τον χρόνο της μετενέργειας. Εάν πάλι τα εν λόγω επιδόματα έχουν καθορισθεί με διαφορετικό -συμβατικό- τρόπο ναι μεν δεν έχουν αναγκαστική και άμεση ενέργεια κατά την προεκτεθείσα έννοια, επιτρεπομένης συνεπώς της μετατροπής ή της καταργήσεώς τους με τον ίδιο τρόπο που συμφωνήθηκαν, πλην όμως όχι και μονομερώς.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα "προϋπηρεσίας" όπως και τα λοιπά που περιλαμβάνονται στις ΣΣΕ και τις διαιτητικές αποφάσεις υπολογίζονται επί του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του ημερομισθίου που προβλέπει η κάθε ρύθμιση και όχι επί των καταβαλλομένων αποδοχών, οι οποίες συνήθως είναι υψηλότερες εκτός βέβαια αν έχει συμφωνηθεί κάτι το αντίθετο. Επίσης υπενθυμίζεται ότι, στα πλαίσια ισχύος της λεγομένης "συμβατικής ελευθερίας" παρέχεται η δυνατότης συμψηφισμού των ως άνω επιδομάτων στις υπέρτερες των νομίμων πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές, εκτός και πάλι κάποιας αντίθετης ειδικής συμφωνίας, ότι δηλαδή θα καταβάλλονται επί πλέον του συμφωνηθέντος υψηλοτέρου μισθού (Α.Π. 1934/2008, Α.Π. 591/1996, Α.Π. 642/1987, Α.Π. 287/1985, Εφ. Αθ. 9298/2003 κ.λπ.).
Διαδικασία αναγνωρίσεως και αποδείξεως της προϋπηρεσίας
Πάγιοι κανόνες για τον τρόπο αποδείξεως της προϋπηρεσίας που διανύθηκε σε άλλον εργοδότη και για τον χρόνο γνωστοποιήσεώς της δεν υπάρχουν. Στο ισχύον δικαιϊκό μας σύστημα η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που θέτουν οι διαφόρου επιπέδου ΣΣΕ (Α.Π. 199/2004). Στις περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχει ειδικότερη ρύθμιση στις ΣΣΕ και στις αποφάσεις διαιτησίας, εφαρμόζεται το σύστημα που προβλέπει η εθνική ρύθμιση. Ήτοι, ως προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψει η διανυθείσα σε οιονδήποτε εργοδότη και σε θέση και ειδικότητα παρεμφερή και ανάλογη της ήδη κατεχομένης" (Δ.Α. 10/76).
Η προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψει από την υποβολή των αποδεικτικών πιστοποιητικών της. Με τον τρόπο αυτό σκοπείται η καθιέρωση ασφαλούς τρόπου γνώσεως της προϋπηρεσίας από τον εργοδότη (Α.Π. 588/1993). Άλλωστε και κατά τις αρχές της καλής πίστεως και των συναλλακτικών ηθών και στα πλαίσια του άρθρου 288 ΑΚ, ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας του μισθωτού γίνεται βάσει των πιστοποιητικών τα οποία οφείλει ο εργαζόμενος να καταθέσει στον εργοδότη κατά την πρόσληψή του (Α.Π. 70/2009). Επομένως δεν αρκεί η απλή ανακοίνωση ή γνωστοποίηση της προϋπηρεσίας προς τον εργοδότη (Α.Π. 306/1987, Εφ. Θεσ. 158/1994).
Στα πιστοποιητικά αποδείξεως της προϋπηρεσίας ανήκουν και τα έγγραφα στα οποία συνέπραξε ο προηγούμενος εργοδότης όπως είναι τα ασφαλιστικά βιβλιάρια (Α.Π. 1053/1987). Διευκρινίζεται ότι, τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας δεν απαιτείται να έχουν υποβληθεί κατά τον τύπο του άρθρου 678 ΑΚ, αλλά για την απόδειξη αρκεί να προκύπτει η προϋπηρεσία και από άλλα έγγραφα, στα οποία ήταν αναγκαία η συμμετοχή του εργοδότου (Α.Π. 660/2009, Α.Π. 1520/2003). Ανάγκη να υπενθυμισθεί ότι, η υποβολή των παραπάνω πιστοποιητικών δεν είναι χρονικώς απεριόριστη. Με την επισήμανση ότι δεν προβλέπεται κάτι το διαφορετικό από τις ΣΣΕ ή τις διαιτητικές αποφάσεις ή τους κανονισμούς εργασίας ή άλλες διατάξεις, η προϋπηρεσία των μισθωτών αποδεικνύεται και με υπεύθυνη δήλωσή τους και με την προσαγωγή -συνήθως εντός διμήνου ή τριμήνου από την δήλωση- των πιστοποιητικών των οικείων εργοδοτών.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν εγνωστοποίησε στον εργοδότη την προϋπηρεσία του, ούτε το στοιχείο αυτό περιήλθε σε γνώση του εργοδότου καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο, τότε δεν οφείλονται οι αυξημένες αποδοχές σύμφωνα με την προϋπηρεσία του μισθωτού (Α.Π. 113/1998, Μον. Πρωτ. Αθ. 2499/2010).
Τα επιδόματα "προϋπηρεσίας" κατά την ανάπτυξη της μετενέργειας
Οι νεότερες, περί μετενεργείας των ΣΣΕ διατάξεις της υπ' αριθ. 6/28.2.2012 ΠΥΣ δεν έπληξαν το δικαίωμα διατηρήσεως των επιδομάτων "ωρίμανσης" ήτοι τα επιδόματα υπηρεσίας και προϋπηρεσίας και γενικά εκείνες τις παροχές που έχουν ως βάση και προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, κατά την ανάπτυξη της μετενέργειας (άρθρο 2, παρ. 4), πλην βεβαίως της γενικής αρχής που εισήχθη με το νέο καθεστώς με το οποίο συρρικνώθηκε ο χρόνος διατηρήσεως των "κανονιστικών" όρων της λυθείσης ΣΣΕ από 6 μήνες σε 3 μετά την παρέλευση του οποίου τριμήνου αναπτύσσεται η μετενέργεια. Τα εν λόγω επιδόματα καθώς και τα τοιαύτα "τέκνων" "σπουδών" και "επικινδύνου εργασίας" προς δε και οι βασικοί μισθοί έμειναν στο "απυρόβλητο" της δυνατότητος της μονομερούς καταργήσεώς τους από τον εργοδότη, σε αντίθεση με τις λοιπές παροχές και όρους της λυθείσης ΣΣΕ, των οποίων η κατάργηση ανήκει αποκλειστικώς στην κρίση του εργοδότου "χωρίς να απαιτείται προηγουμένη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου" (Βλέπετε περισσότερα περί του ζητήματος μειώσεως των αποδοχών στο τεύχος 554 - Μάρτιος 2013). Τα επιδόματα "ωριμάνσεως" (προϋπηρεσίας) εξακολουθούν να ισχύουν με μειωμένη ενδοτικού δικαίου ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο με προηγουμένη συμφωνία των μερών (εργοδότου και μισθωτού) επιτρέπεται να τροποποιηθούν ή και να καταργηθούν και ενδεχομένως να αντικατασταθούν με νεότερη ΣΣΕ του αυτού επιπέδου με την λυθείσα.
Το πάγωμα των επιδομάτων πολυετίας (προϋπηρεσίας)
Ωστόσο, ο νεότερος νομοθέτης δεν έδειξε ανάλογη ευαισθησία ως προς την φυσιολογική εξέλιξη αναγνωρίσεως και υπολογισμού των επιδομάτων προϋπηρεσίας και υπηρεσίας (ωριμάνσεων) που διανύεται μετά την 14.2.2012. Η αναστολή των οικείων διατάξεων με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση των ως άνω επιδομάτων, επεβλήθη για όσο χρόνο η ανεργία είναι υψηλότερη του 10% (άρθρο 4 της προαναφερθείσης ΠΥΣ). Σύμφωνα με το παραπάνω νομοθέτημα η επιβληθείσα αναστολή αφορά το σύνολο των "κανονιστικών" όρων που περιλαμβάνονται σε νόμους, ΣΣΕ, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς κανονιστικού χαρακτήρος με τους οποίους προβλέπονται και καθορίζονται αυξήσεις, επί των αποδοχών με βάση τον διανυθέντα χρόνο υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας στον ίδιο ή σε οποιονδήποτε άλλο εργοδότη συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του χρόνου παραμονής του μισθωτού εις τον αυτό βαθμό κατά τα ειδικότερα που ορίζει ο υπηρεσιακός κανονισμός της επιχειρήσεως.
Το επίδομα "προϋπηρεσίας" κατά τον Ν. 4093/2012
Την ως άνω αναστολή των οικείων διατάξεων περί μη προσαυξήσεως των αποδοχών με τα επιδόματα "ωριμάνσεως" μετά την 14.2.2012 μέχρις ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 10% την επέβαλε και ο Ν. 4093/2012 (άρθρ. 7 παρ. 3, εδάφ. στ). Η σχετική διάταξη του νομοθετήματος αυτού αφορά τις προσαυξήσεις προϋπηρεσίας του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου όπως αυτά καθορίσθηκαν στον παραπάνω νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι η προσαύξηση του μισθού εκ 586,08 ευρώ λόγω προϋπηρεσίας για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ορίσθηκε σε 10% για κάθε τριετία έως και τρεις τριετίες και συνολικά σε 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω, ενώ για τους υπαλλήλους με ηλικία μικρότερη των 25 ετών η προσαύξηση του κατωτάτου μισθού των 510,95 ευρώ ορίσθηκε σε 10% για μια (1) τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω.
Για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών, το εκ 26,18 ευρώ ημερομίσθιο προσαυξήθηκε κατά ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω, ενώ για τους μικροτέρους των 25 ετών εργατοτεχνίτες το εκ 22,83 ευρώ ημερομίσθιο προσαυξήθηκε κατά 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο (2) τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία έξι (6) και άνω ετών.
Οι διατάξεις του ως άνω νομοθετήματος, σε ό,τι αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, το ημερομίσθιο και το επίδομα προϋπηρεσίας, αφορούν μισθωτούς η εργασία των οποίων συνάδει προς εκείνη του μη ειδικευμένου (ανειδικεύτου) υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτου, των οποίων η σχέση εργασίας διήπετο ανέκαθεν από την εκάστοτε ισχύουσα εθν. γεν. ΣΣΕ και όχι από άλλη ειδικότερη ρύθμιση (ΣΣΕ ή διαιτητική απόφαση). Άλλωστε το περιεχόμενο και οι όροι του θεσμοθετηθέντος νέου συστήματος διαμορφώσεως και του καθορισμού του νομίμου κατωτάτου μισθού αυτοπροσδιορίζεται ως η νέα μορφή εθνικής γενικής ρυθμίσεως καθολικής εκτάσεως και ισχύος που υποκατέστησε την εθνική γενική ΣΣΕ στον καθορισμό των μισθολογικών όρων, αφήνοντας στις λοιπές ΣΣΕ την ρύθμιση των μη μισθολογικών ζητημάτων.
Και με το σύστημα των νομοθετημένων αποδοχών του Ν. 4093/2012 ως "ηλικιακό" σημείο ενάρξεως του χρόνου προσμετρήσεως της προϋπηρεσίας, ετέθη για μεν τους υπαλλήλους η συμπλήρωση του 19ου έτους ηλικίας για δε τους εργατοτεχνίτες η συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.
Καταλυτικός στόχος των προαναφερομένων νομοθετημάτων είναι η διακοπή και το πάγωμα αναγνωρίσεως του χρόνου υπηρεσίας και προϋπηρεσίας μετά την οριακή ημερομηνία της 14.2.2012. Συνεπώς δεν μπορεί να αξιωθεί από τον μισθωτό η αναγνώριση της προϋπηρεσίας του μετά την ως άνω ημερομηνία, παρά μόνο η τοιαύτη που διανύθηκε μέχρι το ανωτέρω χρονικό σημείο προκειμένου να διαμορφωθεί η συνολική αντιμισθία του, με την προσαύξηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας (ωριμάνσεων). Τα αμέσως ανωτέρω ισχύουν καθ' όλη την χρονική διάρκεια εφαρμογής των μέτρων της "περιόδου οικονομικής προσαρμογής" που προβλέπουν τα μνημόνια που εκύρωσε ο Ν. 4046/2012 προς δε και οι επακολουθήσασες τροποποιήσεις, ήτοι μέχρι το 2017 (άρθρ. 7, παρ. 3 του Ν. 4093/2012 και άρθρ. 103 του Ν. 4172/2013). Κατά συνέπεια μετά την λήξη της προαναφερθείσης περιόδου, αφήνεται ελεύθερο πεδίο διαμορφώσεως τόσο του νομίμου κατωτάτου μισθού και του ημερομισθίου με πράξη του Υπουργικού συμβουλίου, όσο και του επιδόματος "προϋπηρεσίας". Ο καθορισμός των ως άνω αποδοχών (μισθού και επιδόματος προϋπηρεσίας) εξαρτάται, σύμφωνα με το νεοεισαχθέν σύστημα του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού, από την εκάστοτε κρατούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς εργασίας, της απασχολήσεως και της ανεργίας (άρθρ. 7, παρ. 1 του Ν. 4093/2012 σε συνδυασμό με τον Ν. 4172/2013, άρθρ. 103). Γεγονός και προϋπόθεση που δεν αποκλείει οποιαδήποτε στο μέλλον αναπροσαρμογή (μείωση ή και κατάργηση) του επιδόματος "προϋπηρεσίας" συρρικνουμένου συνεπώς του συνόλου των αποδοχών των μη υπαγομένων σε άλλη ισχύουσα ΣΣΕ μισθωτών στο ύψος του νομοθετικώς καθορισθησομένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Ήδη με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν. 4254/2014 διαφαίνεται δυστυχώς η πρόθεση του κρατικού νομοθέτου να θίξει αρνητικά τα επιδόματα προϋπηρεσίας μειώνοντας το ύψος αυτών στο ήμισυ (5%) για τους προσλαμβανομένους εφεξής "μακροχρόνια ανέργους" μισθωτούς. Ήτοι ενέργεια με την οποία εισάγεται στο ευάλωτο πλέον δίκαιό μας μια ακόμη "διακριτική άνιση μεταχείριση" και μάλιστα σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτών ιδιαίτερα βεβαρυμένης από τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως.
Το επίδομα προϋπηρεσίας των "μακροχρονίων ανέργων" μισθωτών
Ειδικότερα με το προαναφερόμενο νεότερο νομοθέτημα και υπό την επίκληση λήψεως εκτάκτων και κατεπειγόντων μέτρων για την στήριξη των μακροχρονίων ανέργων και την διευκόλυνση εισόδου αυτών στην αγορά εργασίας, ο "ευαίσθητος" νομοθέτης αντί άλλου μέτρου προστασίας προβαίνει στην κατά 5% μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας (εκάστης τριετίας) για τους προσλαμβανομένους υπαλλήλους άνω των 25 ετών οι οποίοι είχαν την ατυχία να παραμένουν άνεργοι για συνεχή χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών, ώστε η συνολική προσαύξηση για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω να περιορίζεται σε ποσοστό 15% έναντι της αντιστοίχου του 30% που ισχύει για τους ήδη υπηρετούντας μισθωτούς. (Υποπαράγρ. ΙΑ 7) Ως "μακροχρόνιοι άνεργοι" θεωρούνται μόνο οι εγγεγραμμένοι στα οικεία μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι κατά την ενδεχομένη πρόσληψή τους με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις θα πρέπει να προσκομίσουν στον εργοδότη πέραν των προεκτεθέντων πιστοποιητικών αποδείξεως της προϋπηρεσίας τους και βεβαίωση του αρμόδιου ως άνω Οργανισμού (ΟΑΕΔ) περί της διάρκειας της συνεχομένης ανεργίας τους, μεγαλύτερης των 12 μηνών.
Με τις ίδιες ως άνω διατάξεις και για την επίτευξη του προεκτεθέντος σκοπού, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την ευθύνη να καταρτίσει και να εκπονήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, περί των οποίων προβλέπει ο Ν. 4152/2013 και για ανέργους με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας, μεγαλύτερης των 12 μηνών.
Συνέπειες επί του ύψους του επιδόματος προϋπηρεσίας από την πρόσφατη εθνική Γεν. ΣΣΕ της 26.3.2014
Η προσφάτως υπογραφείσα εθνική γενική ΣΣΕ της 26.3.2014 με την οποία ορίσθηκε ότι διατηρούνται σε ισχύ οι "θεσμικοί όροι εργασίας" που θεσπίσθηκαν με προηγούμενες του αυτού επιπέδου ΣΣΕ και αποφάσεις διαιτησίας, όπως επί παραδείγματι είναι το επίδομα "γάμου" και άλλες παροχές, είναι περιορισμένης εκτάσεως, ισχύος και εμβέλειας, διατάξεις, αφού αυτές δεσμεύουν κατ' επιταγή του Ν. 4093/2012, αρθρ. 7 παρ. 1 μόνο εκείνους τους εργοδότες που είναι μέλη μιας των οικείων εργοδοτικών οργανώσεων που συνεβλήθησαν στην προεκτεθείσα εθνική ρύθμιση, ήτοι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ. (Βλέπετε περισσότερα περί του ζητήματος αυτού σχετική αρθρογραφία στο τεύχος 557 - Ιούνιος 2013 της Επιθ. ΙΚΑ Ασφ. και Εργ. Δικαίου, σελ. 513).
Μεταξύ των διατηρουμένων σε ισχύ "θεσμικών όρων εργασίας" ως ενιαίου συνόλου κατά την έννοια του άρθρου 3 της ως άνω εθνικής ρυθμίσεως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η επί μακρόν χρόνο επαναλαμβανομένη ρύθμιση που προβλέπει επίδομα "προϋπηρεσίας" στους μεν υπαλλήλους ύψους 10% για κάθε τριετία και μέχρι συμπληρώσεως τριών τριετιών, στους δε εργατοτεχνίτες ύψους 5% για κάθε τριετία και μέχρι συμπληρώσεως έξι τριετιών. Στην εθνική αυτή ρύθμιση της 26.3.2014 δεν γίνεται μνεία και δεν προβλέπεται μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας σε 5% για κάθε τριετία στις περιπτώσεις προσλήψεως μακροχρόνια ανέργου μισθωτού πέραν των 12 μηνών. Συνεπώς ο εργοδότης που είναι μέλος μιας των προαναφερθεισών εργοδοτικών οργανώσεων και ως εκ τούτου δεσμεύεται ευθέως από την Εθν. Γεν. ΣΣΕ της 26.3.2014 υποχρεούται κατά την πρόσληψη ενός μακροχρόνια ανέργου μισθωτού να καταβάλλει το επίδομα τριετιών, όχι σε ποσοστό 5% αλλά σε ποσοστό 10%. Ήτοι στοιχείο που διαφοροποιεί το "εργασιακό κόστος" μεταξύ συνδικαλισμένων και μη εργοδοτών και ως εκ τούτου αφυπνίζει ανεπιθύμητες ανταγωνιστικές τάσεις, εισάγοντας διακριτική άνιση μεταχείριση.
Απ. Μετζητάκου πρ. Διευθυντού Υπ. Εργασίας - πρ. Αντιπροέδρου ΟΑΕΔ
πηγή: Ε.Α.Ε.Δ Αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης