Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η επέτειος, της φετινής Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικό­τερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν ανατραπεί και καλούμαστε να ξανάπαλέψουμε για τα ίδια δικαιώματα που πριν 128 χρόνια έγινε ο ξεσηκωμός του ΣΙΚΑΓΟΥ την 1 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι σε θέση μάχης ώστε να αποκρούσουν αυτές τις συ­νταγές,

της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών

μας δικαιωμάτων, την υποταγή της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα

συμφέροντα των ισχυρών της Ε.Ένωσης, των εργοδοτών και του Δ.Ν.Τ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ την 1η Μάη

να σπάσουµε τα δεσµά των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

• Να επιβάλλουµε την υπογραφή Συλλογικών Συµβάσεων,µε αξιοπρεπείς µισθούς και

ηµεροµίσθια για ΟΛΟΥΣ και την προστασία των θέσεων εργασίας

• Να ανατρέψουµε τις υφεσιακές και αδιέξοδες οικονοµικές πολιτικές που παράγουν

ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ και ΡΑΤΣΙΣΜΟ

• Να επανακτήσουµε το θεσµικό εργασιακό πλαίσιο που βίαια και αντισυνταγµατικά

κατάργησαν τα µνηµόνια

• Να επανακτήσουµε τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και δηµοκρατικά µας δικαιώµατα, να

αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη

• Να δηµιουργήσουµε δίχτυ προστασίας, βοήθειας και αλληλεγγύης στους εργαζόµενους,

έλληνες και µετανάστες, που βιώνουν το φάσµα της ανεργίας, της εκµετάλευσης και της

καταδίωξης

• Να αποτρέψουµε την εκποίηση και το ξεπούληµα των δηµοσίων επιχειρήσεων κοινής

ωφέλειας και στρατηγικής σηµασίας

• Να ακυρώσουµε την κυριαρχία και τη δικτατορία των αγορών και των τραπεζιτών

• Να επιβάλλουµε συνθήκες ΕΙΡΗΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και σεβασµού των

εργατικών δικαιωµάτων.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ  ,στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου .Πριν την απεργιακή συγκέντρωση εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου , της ΠΟΕΜ ,και όποιων πρωτοβάθμιων Σωματείων επιθυμούν, θα καταθέσουν στεφάνι προς τιμή των θανόντων συναδέλφων, στον χώρο της πρώην Σωλληνουργίας

Κορίνθου .

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Πηγή: http://korinthostv.blogspot.com/2014/04/blog-post_4230.html#ixzz30OHDiOW4

Από το οκτάωρο, στις ομαδικές απολύσεις

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

Θέμα ομαδικών απολύσεων, καθώς και επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ ανοίγει η κυβέρνηση, μια ημέρα πριν από το συμβολικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει έτοιμο το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων για τις αλλαγές από τον ερχόμενο Ιούνιο στα προαναφερόμενα θέματα, που δίνουν τη χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από το συνδικαλίζεσθαι και τον ιστορικό νόμο 1264/82 του Απόστολου Κακλαμάνη, μέχρι και το τελευταίο προπύργιο που παρέμεινε -επί τρόικας- άθικτο: τις ομαδικές απολύσεις.

Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου μιλώντας χθες στον Alpha 9,89 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των συγκεκριμένων αλλαγών, τονίζοντας ότι «υπάρχει υποχρέωση από τις συμφωνίες να επανεξεταστούν μερικά θέματα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να δούμε τα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να έχει φτάσει σε επίπεδο νομοθέτησης».

Η ατζέντα στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών περιλαμβάνει:

1Την αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% και μέχρι 30 άτομα το μήνα (όσο προβλέπει και η σχετική κοινοτική οδηγία) στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα μέχρι 300 άτομα.

2 Την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 300 άτομα και άνω με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο και δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.

3Τον τρόπο χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος όπου θα συζητηθεί το εάν πρέπει τα συνδικάτα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή να στηρίζονται μόνο στις εθελοντικές εισφορές των μελών τους.

4Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών με στόχο οι αποφάσεις για την προκήρυξή τους να λαμβάνονται με την ευρεία πλειοψηφία των εργαζομένων 50%+1 επί των εγγεγραμμένων και όχι των παρόντων.

5Την επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), εφόσον ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι από την απεργία θίγονται τα συμφέροντα της επιχείρησης.

6Τον κατακερματισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων και το ενδεχόμενο ενοποιήσεών τους.

7Την αξιοπιστία των συνδικάτων

8Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στο Δημόσιο δίδονται περισσότερες άδειες στους συνδικαλιστές από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα των πλαισίου των απολύσεων αποτέλεσε σημείο αιχμής στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για άμεση λήψη μέτρων, αλλά το θέμα -ελέω εκλογών- παραπέμφθηκε στο φθινόπωρο.

Τα παραπάνω θέματα φωτογράφισε χθες στη Βουλή ο Guy Ruder, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και της συμφωνίας για αυτά των κοινωνικών εταίρων. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές ότι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων βρίσκει προσκόμματα από την κυβέρνηση, την οποία απέφυγε να ονοματίσει.

«Η καταστροφή της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πτυχές της παρούσας κατάστασης σε πάρα πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης και η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ruder.
πηγή ENET