Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Άδεια άνευ αποδοχών

Το είδος αυτό της αδείας δεν προβλέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά στηρίζεται στην αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων (ΑΚ 361).

Η άδεια αυτή αποτελεί συμβατική αναστολή της εργασιακής σύμβασης κατά την διάρκεια της οποίας ούτε ο μισθωτός παρέχει υπηρεσίες ούτε ο εργοδότης καταβάλλει αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό προκύπτει από την αρχή ότι ο μισθός αντιστοιχεί σε πραγματική εργασία (άρθ. 648 ΑΚ).

Η άδεια χωρίς αποδοχές δεν μπορεί να επιβληθεί από τον εργοδότη ή να "εκβιασθεί" από τον μισθωτό αν δεν προηγήθηκε σχετική ρητή ή σιωπηρή συμφωνία τους. Χορηγείται ύστερα από αίτηση του μισθωτού και τη συγκατάθεση του εργοδότη. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί υποχρεωτικά από τον εργοδότη. Η μονομερής χορήγηση αδείας άνευ αποδοχών ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του μισθωτού με αποτέλεσμα την υπερημερία του εργοδότη.

Από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται η υποχρέωση γνωστοποιήσεως της συμβάσεως χορήγησης αδείας άνευ αποδοχών στο ΣΕΠΕ ή στο ΙΚΑ.

Ωστόσο το ΙΚΑ με το αριθ. Α20/251/29/13.4.10 έγγραφό του ορίζει ότι κατά τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών είθισται ο εργοδότης να γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εσόδων του ΙΚΑ την έγκριση της αδείας άνευ αποδοχών των υπαλλήλων του μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με πρωτόκολλο παραλαβής και αυτό για να διευκολυνθεί ο ουσιαστικός έλεγχος των ελεγκτικών οργάνων του ιδρύματος. Παρά το ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία αντικειμενικό σκοπό έχει τον αποτελεσματικότερο, συνεπή, ακριβή και αδιάβλητο έλεγχο των εργοδοτών με τη σωστή εξακρίβωση των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση και των εισφορών που πρέπει να καταβληθούν.

Ως προς τον αριθμό των ημερών της αδείας άνευ αποδοχών δεν υπάρχει διάταξη που να καθορίζει αυτόν. Χορηγείται ύστερα από συμφωνία των δυο πλευρών αφού σταθμισθούν οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Όσον αφορά τον τύπο της αδείας δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διατυπώσεις για τη χορήγησή της, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία. Σκόπιμο είναι να υπάρχει αίτηση του εργαζομένου, έγκριση από τον εργοδότη, οικεία κατάσταση προσωπικού κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά ο εργοδότης πρέπει να τα θέτει στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, όταν ζητούνται.

Πολλά ερωτήματα προέκυψαν κατά καιρούς για το εάν ο χρόνος απουσίας λόγω της αδείας προσμετράται ή όχι για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και για το εάν δικαιούται ή όχι κανονικής άδειας κ.λπ. Όπως δέχεται ο Άρειος Πάγος με την αριθ. 1534/86 απόφασή του ο χρόνος της αδείας χωρίς αποδοχές θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας και συνεπώς υπολογίζεται για τον καθορισμό των δικαιωμάτων του μισθωτού που σχετίζονται με την προϋπηρεσία, στα οποία βέβαια περιλαμβάνονται τα επιδόματα τριετιών και πολυετιών καθώς και το ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

Σχετικά με την χορήγηση της κανονικής άδειας μετά την χορήγηση αδείας άνευ αποδοχών κατά την γνωμοδότηση ΝΣΚ 557/63 με την οποία συμφωνεί και το Υπ. Εργασίας με το 1332/86 έγγραφό του οι μισθωτοί που έχουν λάβει άδεια άνευ αποδοχών δικαιούνται να λάβουν και κανονική άδεια.

Για ό,τι αφορά τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών για τον υπολογισμό αυτών.

πηγή ΕΑΕΔ  Αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης



ΔΏΡΟ ΠΆΣΧΑ

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα 

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ' αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Υπολογισμός του Δώρου 

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Πηγή: ΚΕΠΕΑ  ΓΣΕΕ      Αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2014

Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διάρκειας ενός έτους με ισχύ από 1/1/2014 προχώρησαν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ενώ η σύμβαση περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς. 
Βασικό σημείο που ορίζεται με άρθρο της νέας ΕΓΣΣΕ αποτελεί η αυτοδέσμευση των κοινωνικών φορέων ότι εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων , θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Η ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά απέδειξε ότι ως σοβαρός κοινωνικός εταίρος μπορεί όχι μόνο να αγωνίζεται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά μέσα από κοινή συνεννόηση παρά τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις να πετυχαίνει και την επέκτασή τους. 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

ας επισυνάπτουμε το κείμενο της νέας ΕΓΣΣΕ

Στην Αθήνα, σήμερα 26 Μαρτίου 2014, οι υπογράφοντες την 
παρούσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφενός:
α) Δημήτριος Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ και Χαρίτων Κυριαζής 
Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εκτελεστικής 
Επιτροπής του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών και 
εκπρόσωποι αυτού
β) Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος και Γεώργιος Κουράσης, Γενικός 
Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών 
και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής,
γ) Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος και Γεώργιος Καρανίκας, Γενικός 
Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου 
(Ε.Σ.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής,
δ) Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος και Γεώργιος Βερνίκος, Γενικός 
Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων 
(Σ.Ε.Τ.Ε.) και εκπρόσωποι αυτού
και αφετέρου Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος και Νικόλαος 
Κιουτσούκης Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας 
Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής, όλοι νόμιμα 
εξουσιοδοτημένοι, συμφωνούν τα εξής:
1ΠΡΟΟΙΜΙΟ
 Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν κατηγορηματικά την
ομόφωνη και ανεπιφύλακτη απόφασή τους να κρατήσουν ενεργό το 
θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ν’ αποκαταστήσουν 
το ρόλο της Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας 
(Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης 
και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς 
περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία.
Τα συμβαλλόμενα μέρη επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους 
για υλοποίηση δράσεων, που θα συμβάλουν στη μείωση της 
εφιαλτικής για τη χώρα ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και 
αδήλωτης εργασίας, τη μετενέργεια, την επαναφορά της πλήρους 
και καθολικής ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., την επεκτασιμότητα των 
συλλογικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης και αποφυγής 
αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να 
παρέμβουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού 
Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της Προγραμματικής Περιόδου 
2014-2020, με τη σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας 
για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη 
συγκρότηση δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους, στη βάση των 
παρακάτω θεματικών ενοτήτων:
1. Απασχόληση – Εκπαίδευση – Κατάρτιση
2. Κοινωνική Προστασία
3. Ανταγωνιστικότητα
4. Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία
Τέλος, τα μέρη συμφωνούν να επεξεργαστούν πρόταση 
σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση 
δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, 
πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική 
επιχειρηματικότητα κλπ).
ΑΡΘΡΟ 1
1. Προωθείται η υλοποίηση Κοινών Δράσεων των συμβαλλομένων 
μερών, με τεχνική υποστήριξη από το Γραφείο Διασύνδεσης Αθηνών 
της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που περιλαμβάνει τις εξής 
ενότητες:
2α) την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης και τη διερεύνηση της 
αποτελεσματικότητας των δομών του τριμερούς κοινωνικού 
διαλόγου,
β) την ενίσχυση των διαδικασιών και της αποτελεσματικότητας του 
κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης,
γ) τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή ποιοτικών και βιώσιμων 
εφαρμογών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και 
ειδικότερα μαθητείας και την διαμόρφωση πλαισίου αποτροπής και 
ελέγχου των καταχρηστικών πρακτικών και
δ) την καταπολέμηση των διακρίσεων που απαγορεύονται από το 
νόμο στις εργασιακές σχέσεις.
2. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν στην άμεση αξιοποίηση και 
προώθηση προς την Πολιτεία των πορισμάτων (ενδιάμεσων και 
τελικών) των ως άνω Κοινών Δράσεων, όπως αυτά θα αποτυπωθούν 
από την προβλεπόμενη Ομάδα Διοίκησης, Ελέγχου Ποιότητας και 
Επεξεργασίας των Θέσεων Πολιτικής, στην οποία μετέχουν όλοι οι 
φορείς ισότιμα. 
ΑΡΘΡΟ 2
ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
(ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ)

Ο εργαζόμενος πατέρας έχει αυτοτελές δικαίωμα και με τις 
ίδιες προϋποθέσεις χρήσης τής προβλεπόμενης από τις Εθνικές 
Γενικές ΣΣΕ άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), 
χορηγούμενου του δικαιώματος και σε περίπτωση που η μητέρα είναι 
αυτοαπασχολούμενη.
Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή 
τους δήλωση που κατατίθεται στους αντίστοιχους εργοδότες τους, 
καθορίζεται η επιλογή τους για το ποιος από τους δύο θα κάνει 
χρήση της γονικής άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), 
εκτός αν με κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που 
ο καθένας κάνει χρήση μέσα στα χρονικά όρια ισχύος του 
δικαιώματος αυτού.
Η άσκηση του ως άνω δικαιώματος ισχύει από την υπογραφή 
της παρούσης. 
3ΑΡΘΡΟ 3
Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι 
εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις 
αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή 
τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

ΑΡΘΡΟ 4
Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, 
διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, 
διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική 
της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.
ΑΡΘΡΟ 5
 Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη 
διάρκεια ισχύος της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο 
αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με 
νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010-2011-
2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον 
καθορισμό των μισθολογικών όρων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
ΑΡΘΡΟ 6
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η
 Ιανουαρίου 2014 και 
λήγει την 31η
 Δεκεμβρίου 2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Με 
κοινή συμφωνία των μερών η ισχύς της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δύναται 
να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, με τους ίδιους όρους.
4ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 Ι. Παναγόπουλος Ν. Κιουτσούκης
Για το Σ.Ε.Β.
 Ο Πρόεδρος Ο Εκτ. Αντιπρόεδρος 

 Δ. Δασκαλόπουλος Χ. Κυριαζής 

Για τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 Γ. Καββαθάς Γ. Κουράσης
 Για την Ε.Σ.Ε.Ε. 

 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 Β. Κορκίδης Γ. Καρανίκας 
 Για τον Σ.Ε.Τ.Ε.
 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 Αν. Ανδρεάδης Γ. Βερνίκος

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014


Διαχρονικό μήνυμα σύγκρουσης

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι ένα μήνυμα επαναστατικό, μήνυμα σύγκρουσης με την καθεστηκυία τάξη. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί μια άσκηση μνήμης για τον τιτάνιο αγώνα των αδύναμων κάθε εποχής απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, που είναι αντίπαλοι ακριβώς γιατί στερούν από την κοινωνία την ελευθερία της, την ιστορική της υποχρέωση να σχεδιάζει το μέλλον της και την πανανθρώπινη ανάγκη της να ελπίζει σε ένα μέλλον καλύτερο.

Enet,gr  «Εθνικόν είναι το αληθές» έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, του οποίου ένα ποίημα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», αποτελεί κοινό τόπο της συλλογικής μας μνήμης. Αν κάτι επλήγη ανεπανόρθωτα από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι το αίσθημα κοινότητας. Γιατί κανένα τέτοιο αίσθημα ποτέ δεν κατάφερε να επιβιώσει πάνω στην αδικία. Και τα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου υπήρξαν η αποθέωση της αδικίας.

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς οι επικείμενες εκλογές ορίζουν ένα διάστημα αναπόφευκτης κριτικής επί των πεπραγμένων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η κοινή γραμμή όσων διαχειρίστηκαν τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια διαγράφεται πάνω στην προοπτική εξόδου από τις επιταγές των δανειστών. Πόσο, όμως, είναι αυτό αληθές;

Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για ομόνοια απέναντι στον κοινό στόχο της εξόδου προσκρούουν πάνω στην πικρή εμπειρία τεσσάρων ετών. Σ' αυτά τα χρόνια, οι πολίτες λοιδορήθηκαν, κατασυκοφαντήθηκαν, ταπεινώθηκαν, εξαπατήθηκαν. Η ελίτ της χώρας προέβαλε αρχικά τα Μνημόνια ως ευκαιρία επαναστατικών διαστάσεων. Στην πορεία γιγάντωσε τις συνθήκες παρασιτισμού και υποκρισίας. Λίγοι ευνοήθηκαν και οι πολλοί έμειναν στο περιθώριο.

Η ίδια ελίτ κάνει τώρα τον τελικό λογαριασμό, ορίζοντας αυθαίρετα τη λήξη του αγώνα. Έληξε, άραγε, ο αγώνας κατά των Μνημονίων επειδή το είπε η ανώτατη αρχή; Ο λαός καλείται να ξεχάσει, όχι γιατί το μέλλον τού ανήκει, αλλά γιατί οι δυνάστες του μέσα και έξω από τη χώρα αναζητούν συγχωροχάρτι.

Στους πόσους άνεργους αγωνιστές ικανοποιείται ο εθνικός στόχος για ισότιμη συμμετοχή στο διεθνές περιβάλλον; Στους πόσους άστεγους αγωνιστές ικανοποιείται ο εθνικός στόχος για έξοδο στις αγορές; Στους πόσους νεκρούς αγωνιστές ικανοποιείται ο εθνικός στόχος για την επάνοδο στην «κανονικότητα»; «Η οριστική έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τις λογικές του Μνημονίου», λέει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, το μόνο σχέδιο που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι αυτό που επιβάλλουν οι δανειστές και μόνη αλήθεια η πιστή εφαρμογή του.
Πηγή: enet

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Επισκεψη κ. Τατούλη στο εργοστάσιο Landis+Gyr στον Ισθμό Κορίνθου






Μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου προς την ελληνική κυβέρνηση <<Κρίσιμη για την τοπική μας οικονομία η βιωσιμότητα της Landis+Gyr στον Ισθμό >> 

«Η στήριξη της τοπικής οικονομίας αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Για το λόγο αυτό

δεν θέλουμε να ξαναπροκύψει πρόβλημα που θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα

του εργοστασίου αιχμής, που είναι το εργοστάσιο της Landis Gyr στον Ισθμό.

Είμαι ξεκάθαρος και ζητώ ίση μεταχείριση» ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη

Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη προς την Ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια

επίσκεψής του στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ισθμό, την Τρίτη 11 Μαρτίου

2014, όπου ξεναγήθηκε από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και συνομίλησε με

τους εργαζομένους.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη

συγκεκριμένη εταιρεία για την οικονομία της χώρας και την εξωστρέφειά της, αφού

το 90 – 95% των προϊόντων της είναι εξαγώγιμα. «Τέτοιες εταιρείες χρειαζόμαστε,

εταιρείες αιχμής, που προάγουν την τεχνογνωσία και που κάνουν γνωστά τα προϊόντα

μας σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε «σε αυτή τη μάχη που

δίνουμε όλοι μας, η εργατικότητά μας, η σοβαρότητά μας, η υπευθυνότητά μας και

η συνέπειά μας είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να μας διακρίνουν. Γι’ αυτούς

τους λόγους είμαι εδώ μαζί με τους εργαζομένους και τα διευθυντικά στελέχη,

για να στείλω ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κατανοήσει

την ικανότητα μιας μονάδας, που για πολλούς μπορεί να είναι άγνωστη, αλλά

αποτελεί μια μονάδα κόσμημα για την περιοχή μας, στην οποία δουλεύουν 400

Πελοποννησιακές οικογένειες».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στο γεγονός ότι η μονάδα

τροφοδοτεί με προϊόντα ακόμα και την Κίνα και ότι εκτελεί πιλοτικό έργο στη

Γερμανία «για να γνωρίζουν όσοι μας κατηγορούν όταν ερχόμαστε σε επαφή με

Γερμανούς ή άλλους εκπροσώπους ξένων κρατών».

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων κα Τσιριγώτη δήλωσε ότι ο σκοπός που κλήθηκε

ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν για να υποστηρίξει με το θεσμικό του ρόλο

την προσπάθεια του εργοστασίου και να θέσει στην κυβέρνηση το πρόβλημα ύπαρξης

τοιυ εργοστασίου. «Έχουμε εξαγωγές σε 90 χώρες , αλλά η χώρα μας δεν μας

στηρίζει γιατί κοιτά μόνο τη φθηνότερη τιμή και όχι τη συμφερότερη».




video πατήστε εδώ !!!

 Πηγή: http://korinthostv.blogspot.com