Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα.

H Καθαρά Δευτέρα φέτος είναι στις 3/3/2014. Δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι’ αυτούς εργάσιμη μέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή. 

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού. 

Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση. 

Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη

πηγή: ΚΕ.Π.Ε Α      Γ.Σ.Ε.Ε      αναρτήθηκε : από Μ. Ποντικάκης

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Tιμητική Εκδήλωση για την 25ετία !!!

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου η Εταιρεία της Landis + Gyr πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση για τους Εργαζόμενους, οι οποίοι τα έτη 2013-2014 συμπλήρωσαν 25 έτη συνεχούς εργασίας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε δείπνο και χορήγηση αναμνηστικού δώρου.
Τιμήθηκαν οι πιο κάτω Συναδέλφοι :
1. Αναστασίου Ιωάννης,
2. Αργυρόπουλος Δημήτρης,
3. Βασιλείου Αϊδόνης,
4. Θεοδωρακόπουλος Πέτρος,
5. Καζαντζής Παναγιώτης,
6. Κατεμής Κώστας,
7. Σκούρτης Αντρέας,
το παρών απ΄την πλευρά της Εταιρείας, έδωσαν ο Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Αβράμπος, ο Δ/ντης παραγωγής κ. Μποτσίνης, ο Δ/ντης Οικονομικών κ. Παπαχρήστου, η   Δ/ντρια Προσωπικού κα. Θεοδώρου και ο τμηματάρχης κ. Κυριαζόπουλος.
Από την πλευρά του Σωματείου τίμησε την εκδήλωση η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Τσιριγώτη ενώ από την πλευρά του Συμβουλίου Εργαζομένων ο κ. Μαναβής.
Ως Δ.Σ του Σωματείου ευχόμαστε σε όλους τους τιμώμενους, ΚΑΛΉ ΣΥΝΈΧΕΙΑ
  korinthostv.blogspot.gr εδώ !!!

πηγή: Σωματείο Εργαζομένων Landis+Gyr   αναρτήθηκε: από Μ. Ποντικάκης 


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Σε ποιες πόλεις θα εγκατασταθούν οι πρώτοι... 160.000 «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος



Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει με εξασφαλισμένα από παλαιά κεφάλαια του ΕΣΠΑ, κάτι που όμως δεν ισχύει για την επέκτασή του πανελλαδικά και στα 7,5 εκατομμύρια των ρολογιών της ΔΕΗ.

Το κόστος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, όπως το αποτιμά μελέτη της ξένης εταιρείας συμβούλων Accenture που ολοκληρώθηκε προ ημερών για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, (η θυγατρική της ΔΕΗ στο δίκτυο διανομής), προκειμένου εντός των ημερών να παρουσιαστεί στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο και θα πρέπει να δώσει απάντηση στο ερώτημα "από που θα βρεθούν τα λεφτά".


Επειτα πάντως από συνεχείς αναβολές για μια τουλάχιστον πενταετία, η αντικατάσταση 160.000 παλαιών ρολογιών στις πέντε αυτές περιοχές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, φέρνοντας σημαντικές ανατροπές στον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τους έξυπνους μετρητές, δεν θα χρειάζονται πλέον τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να κάνουν καταμέτρηση αφού αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά, και όχι πλέον ανά τετράμηνο όπως σήμερα. Ο καταναλωτής θα βλέπει «on line» τι καταναλώνει κάθε οικοσκευή του, καθώς επίσης θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα της κατανάλωσης του ακόμη και εξ αποστάσεως.

Αλλά και ο διαχειριστής του δικτύου θα βλέπει «on line» τις βλάβες και τα προβλήματα, ενώ η έναρξη ή διακοπή μιας σύνδεσης θα μπορεί αν γίνεται εξ αποστάσεως.

Από τις κυριότερες ωστόσο ανατροπές που θα φέρει η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών είναι ότι θα επιτρέψει στη ΔΕΗ και σε όποιους άλλους παρόχους ηλεκτρικού υπάρξουν μελλοντικά, να καθιερώσουν διαφορετικές τιμολογιακές ζώνες χρώσης εντός του 24ωρου. Συγκεκριμένα, οι ψηφιακοί αυτοί μετρητές θα μπορούν να μετρούν 3 ή 4 διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, όταν σήμερα ισχύουν μόνο 2 ειδών ζώνες, για την ημέρα και για τη νύχτα. Έτσι, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, υψηλότερες χρεώσεις θα έχει ο καταναλωτής που θα χρησιμοποιεί ρεύμα στις ώρες αιχμής, χαμηλότερες τις υπόλοιπες ώρες, κ.οκ.

Το μεγάλο «αλλά»...

Το μεγάλο «αλλά» λοιπόν αφορά στο που θα βρεθεί αυτό το 1 δισ. ευρώ για την αντικατάσταση των 7,5 εκατ. παλαιών ρολιγιών της ΔΕΗ.

Τα σενάρια, που καλείται να εξετάσει το ΥΠΕΚΑ είναι πολλά, με ένα από αυτά να προβλέπει ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από ιδιώτες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος που συνεπάγεται η εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με την ενσωμάτωση κάποιου ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποπληρώνεται σταδιακά για ένα μεγάλο διάστημα (π.χ. για 20-30 έτη).

Ένα άλλο σενάριο, είναι να αναλάβει το πρόγραμμα ο ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα θα αποφευχθεί μια αύξηση του τέλους χρήσης δικτύου, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτεία, η οποία πάντως είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. αλλά και σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, να προχωρήσει ως το 2020 στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο 80% των συνδέσεων του δικτύου.

πηγή:deinews 5/2/14

Νέου τύπου συνδικάτα Χωρίς ομοσπονδίες και αντιπροσώπους

Του Κώστα Νικολάου
Το συνδικαλιστικό κίνημα ζει τις ποιο δύσκολες και χειρότερες στιγμές από την μεταπολίτευση. Παρά τις προσπάθειες  είναι ανήμπορο να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Οι συλλογικές συμβάσεις, λήγουν η μια πίσω από την άλλη χωρίς να ανανεώνονται,(από τις 287, μόνο οι 30 ισχύουν και αυτές λήγουν εντός του 2014), ενώ τη θέση τους την αντικατέστησαν οι «ατομικές συμφωνίες» και συλλογικά εκτρώματα τύπου «ενώσεων προσώπων». Η εργοδοτική αυθαιρεσία κτυπάει κόκκινο.
Θα αποφύγω τον πειρασμό, για το ποιός και ποιοί έχει την μεγαλύτερη η την μικρότερη ευθύνη. Διαπιστώσουμε πως η πολυώροφη συνδικαλιστική πυραμίδα που υπηρετούμε γέρασε, τα θεμέλιά της ράγισαν – έσπασαν. Την συζήτηση πλέον περί νέας συνδικαλιστικής δομής, την επιβάλουν τα γεγονότα.
Αφή­νου­με πί­σω το πα­λιό
Τα πολλά επίπεδα, (πρώτου – δεύτερου – τρίτου βαθμού) οι εκλογές δια αντιπρόσωπων, τα συνέδρια μακριά από τους εργαζόμενους, είναι μερικά από αυτά που γεννούν γραφειοκρατίες – συναλλαγές – συνδιαλλαγές και την συνδικαλιστική ελίτ. Ο διαχωρισμός σε δύο τριτοβάθμιες (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) και σε πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, περισσότερο χωρίζουν και παρά ενώνουν τους εργαζόμενους. Εξαι­τίας αυ­τού του κα­τα­κερ­μα­τι­σμού, η μα­ζι­κο­ποίη­σή τους γί­νε­ται α­πα­γο­ρευ­τι­κή.    
Οι επικλήσεις, όμως, περί  ενοποίησης των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν αρκούν σήμερα. Ούτε η ενοποίηση των Ομοσπονδιών ή των Εργατικών Κέντρων αρκεί. Αυτό αδικεί το πρόβλημα, περιορίζει το ακροατήριο αφού απευθύνεται  σε λίγους, δηλαδή στο 15%  των        συνδικαλισμένων εργαζομένων. Σαν μια εσωτερική ανακατάταξη  ακούγεται.
Τα συνδικάτα του Δημόσιου, τα οποία είναι μαζικά, όποιες ανακατατάξεις και να γίνουν, όσο και αν ισχυροποιηθούν, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων. Όσο οι εργασιακέςσχέσειςτων εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα τελούν υπό διάλυση, παρασύρουν προς τα κάτω τα δικαιώματα και των υπολοίπων εργαζομένων. 
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι αγώνες που αναπτύσσονται, αντιθέτως, μαζί με την αναδιοργάνωση, αυτοί θα πρέπει να εντείνονται και να επεκτείνονται.
Ανοίγουμε νέα σελίδα
Με βάση τα παραπάνω και άλλα που δεν αναφέρονται, η πρόταση για δομή θα πρέπει να υπηρετεί τους εξής στόχους:
1) Να σπάσει το φράγμα της σημερινής δομής, για να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι, ά­νερ­γοι, προ­σω­ρι­νής ή μό­νι­μης α­πα­σχό­λη­ση, Έλλη­νες ή με­τα­νά­στες.
2) Να μην διαχωρίζει και κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους όπως: δημόσιου και σε ιδιωτικού δικαίου. Όσοι εργάζονται σε κύριο εργοδότη και σε όσοι παρέχουν εργασίες μέσο ενδιάμεσου εργοδότη (εργολαβίες). Όσοι παρέχουν πλήρη εργασία και όσοι προσωρινά ή μερική απασχόληση, σε νόμιμες και σε παράνομες εργασίες (μπλοκάκι) κ.ο.κ..
3) Να μην διασπά τους εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους και σε παρακλάδους. Σε 287 κλάδους (μόνο στον ιδιωτικό τομέα) διασπώνται σήμερα οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα, ελάχιστοι γνωρίζουν, σε ποια σύμβαση ή ποιό συνδικάτο υπάγονται. 
4) Να λαμβάνει υπόψη την αναδιοργάνωση της οικονομίας, την συρρίκνωση της βιομηχανίας και ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και εμπορίου.   
5) Να επιτρέπει την μαζικοποίηση και ενεργοποίηση, να προωθεί την ενιαία δράση και να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις, για την οικονομική και ευρύτερα την ταξική πάλη των εργαζομένων.       
6) Να εμπνέει αξιοπιστία, υ­περ­βαί­νει τα ό­ρια της ε­κλο­γι­κής δια­σφά­λι­σης των συν­δι­κα­λι­στών.   
7) Να καταργεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και τα εκλογικά συνέδρια ερήμην των εργαζομένων και να  εισάγει το θεσμό της άμεσης δημοκρατίας.
Χωρίς ομοσπονδίες
Η πρόταση για ενοποίηση των Ομοσπονδιών δεν είναι τα νέα. Το καινούργιο είναι, εφόσον αποφασιστεί και υπάρχουν 10 -15 Ομοσπονδίες, αμέσως μετά, να μετατραπούν σε κλαδικά συνδικάτα. Έτσι θα δοθεί, καταρχάς, η δυνατότητα εγγραφής και των υπόλοιπων εργαζομένων και ανέργων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται εκτός. Αυτονόητο είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις εναρμονίζονται με τους νέους κλάδους, αλλά και οι αρμοδιότητες των τέως Ομοσπονδιών περνούν στα νέα συνδικάτα.
Τα νέα συνδικάτα, για να διευκολύνουν την συμμετοχή των εργαζομένων και ανέργων, δημιουργούν τοπικά παραρτήματα. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και οι άνεργοι (είτε απολύονται ή αποχωρούν) εφόσον δεν έχουν αλλάξει κλάδο.
Ο αριθμός των παραρτημάτων, θα πρέπει να είναι ο ίδιος με όλα τα συνδικάτα αλλά και για την ίδια περιοχή, προκειμένουνα διευκολύνονται και τοπικές διαδικασίες.
Εκλογές άμεσης δημοκρατίας
Οι διοικήσεις των συνδικάτων εκλέγονται άμεσα από όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, και όχι έμμεσα δια αντιπροσώπων και μέσου εκλογικών συνεδρίων. Απαραίτητα όμως, οι εκλογές να γίνονται ταυτόχρονα για όλα τα συνδικάτα, αν όχι την ίδια ημέρα, τουλάχιστο κατά την ίδια χρονική περίοδο (π.χ. φθινόπωρο). Θα εκλέγεται η κεντρική διοίκηση του κάθε συνδικάτου χωριστά, αλλά και οι διοικήσεις των παραρτημάτων τους.
 Άλλου είδους εργατικά κέντρα
Τα σημερινά εργατικά κέντρα της ΓΣΕΕ και νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ παραχωρούν την θέση τους στα ενιαία εργατοϋπαλληλικά κέντρα της περιοχής. Αυτά δημιουργούνται και  συγκροτούνται από τα τοπικά παραρτήματα των συνδικάτων. Οι διοικήσεις όλων των τοπικών παραρτημάτων, συγκροτούνται σε σώμα και εκλέγουν τις διοικήσεις των νέων εργατοϋπαλληλικών κέντρων.
Κεντρική διοίκηση
Μετά την κατάργηση των Ομοσπονδιών, καταργείταικαι και το τρίτο επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης η σημερινή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την θέση τους την καταλαμβάνει η κεντρική διοίκηση των συνδικάτων.
Έτσι μετά το τέλος των εκλογών, τα μέλη διοικήσεων των κλαδικών συνδικάτων, συγκροτούνται σε σώμα και εκλέγουν την κεντρική διοίκηση η οποία στο εξής, θα εκπληρώνει αρμοδιότητες που είχαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
 Επιχειρησιακά σωματεία
Τα επιχειρησιακά σωματεία δεν καταργούνται. Αντιθέτως αυτά ή τα Συμβούλια εργαζομένων, με ευθύνη των κλαδικών συνδικάτων, επεκτείνονται  σε όλες τις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων ή  με Ενώσεις προσώπων κάτω από το 20. Αυτά είναι ο συνδετικός κρίκος με τα κλαδικά συνδικάτα, έχουν την ευθύνη εφαρμογής των νόμων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο παραπάνω τρόπος έκφρασης των εργαζομένων είναι απλός και λειτουργικός καθώς με λίγα συνδικάτα, συσπειρώνουν τους εργαζόμενους σε πολλά επίπεδα όπως: Καθέτως και ανά κλάδο από το κάθε συνδικάτο χωριστά. Τοπικά περιφερικά, από τα τοπικά παραρτήματα. Πανελλαδικά από την κεντρική διοίκηση. Σε επίπεδο επιχείρησης, από τα επιχειρησιακά σωματεία ή συμβούλια εργαζομένων ή ενώσεις προσώπων.
Προτάσεις για ενοποίηση Ομοσπονδιών
Εάν λυθεί ο γρίφος της Μεταποιητικής βιομηχανίας, ο όποιος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο σε αριθμό Ομοσπονδιών και Συλλογικών Συμβάσεων – υπογράφονται από τον ίδιο εργοδοτικό φορέα τον ΣΕΒ – τον κλάδο με την μεγαλύτερη μείωση (περί το 40%) σε αριθμό εργαζομένων (από τους 365.891 που εργάζονταν το 2008 σήμερα εργάζονται 224.662), οι υπόλοιποι κλάδοι μιλούν από μόνοι τους, και οι οποίοι συγκροτούνται ως εξής:
1) Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας, 2) Εμπορικών επιχειρήσεων,3) Παροχής υπηρεσιών, 4) Μεταφορικών εταιριών, 5) Κατασκευαστικών εταιριών, 6) Επισιτισμού Τουρισμού, 7) Χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, 8)Δημόσιας Διοίκησης, 9) Υγείας Πρόνοιας – Κοινωνικής Ασφάλισης, 10) Στην εκπαίδευση,11) Πολιτισμού – Θεάματος Ακροάματος, 12) Στην Αυτοδιοίκηση, 13) Επικοινωνίας, 14) Ενέργειας, 15) Συνταξιούχων.
Ορισμένα “χρήσιμα” μέτρα:  
·         Εισάγεται ο θεσμός των θητειών για όλους τους συνδικαλιστές.
·         Καταργείται η απαλλαγή των συνδικαλιστών από την εργασία τους και μετατρέπεται σε ημερήσιες άδειες όχι όμως για ολόκληρο μήνα.
·         Έργο των συνδικάτων, θα το αναλάβουν επαγγελματικά συνδικαλιστικά στελέχη και από το υπάρχων προσωπικό των ομοσπονδιών – εργατικών κέντρων.
Η συ­ζή­τη­ση,βέ­βαια, δεν κλείνει εδώ, μόλις τώρα ανοίγει.
* Ο  Κώ­στας Νι­κο­λά­ου εί­ναι μέ­λος της Διοι­κού­σας Επι­τρο­πής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ
                                  αναρτήθηκε από Μ. Ποντικάκης

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

O Πραγματικός Κατώτατος Μισθός στην Ελλάδα!!!

Στο 75% του πορτογαλικού ο πραγματικός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» στη… μείωση των πραγματικών εργατικών αμοιβών (-23,8%) αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (Wirtschafts - und Sozialwissenschaftliches Institut, WSI) του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ (Hans Boeckler Stiftung). Η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι πολύ κατώτερη από εκείνου στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα ο ελληνικός πραγματικός (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό κλπ.) κατώτατος μισθός φτάνει στο… 75% του αντίστοιχου πορτογαλικού, αν και η σχέση μεταξύ των δύο κατώτατων μισθών είναι ακριβώς αντίστροφη σε ονομαστικό επίπεδο, δηλαδή με βάση πόσα ευρώ παίρνει ο κάθε εργαζόμενος «στο χέρι»… Την ίδια στιγμή, το 80% των νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μετά το 2012 προέβλεψαν μειώσεις στους μισθούς.
Την έρευνα αυτή από πλευράς WSI-Hans Boeckler Stiftung υπογράφει ο δρ. Τόμας Σούλτερ. Σε αυτήν ο Γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί κυρίως στις τέσσερις χώρες που έχουν ενταχθεί σε Μνημόνια τα τελευταία χρόνια δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Να σημειωθεί πως η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε δημόσια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά σε συζήτηση με το θέμα: «απασχόληση και κοινωνικές πλευρές της δράσης και του ρόλου της τρόικας στις χώρες της ευρωζώνης που έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα», (Βρυξέλλες 9 Ιανουαρίου 2014).

Η προσέγγιση της τρόικας, σύμφωνα με το δρ. Σούλτερ, σχετικά με τους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις βασίζεται στην υπόθεση  ότι η μείωση του εργασιακού κόστους είναι το κλειδί για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας (στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης). Γι’ αυτό πραγματοποιούνται κατ΄ εντολή της ευθείς παρεμβάσεις στην τρέχουσα εξέλιξη των μισθών και «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη βελτίωση της προς τα κάτω ελαστικότητας των μισθών.
Πιο αναλυτικά ο Γερμανός οικονομολόγος, παρουσιάζει την εξέλιξη των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
Μισθοί στο δημόσιο τομέαΣτην Ελλάδα, οι μισθοί στο δημόσιο τομέα «πάγωσαν» το 2009, το 2010 μειώθηκαν μεταξύ 12%-20% και την περίοδο 2011-13 μειώθηκαν πάλι πάνω από 17%
Στην Πορτογαλία, μειώθηκαν κατά 5% το 2010, μειώθηκαν και πάλι μεταξύ 3,5%-10% το 2011 και αναβλήθηκε η παροχή των ετήσιων μπόνους
Στην Ιρλανδία, μειώθηκαν κατά 5%-7% το 2009 και κατά 5%-8% το 2010
Στην Κύπρο, μειώθηκαν κατά 6,5%-12,5% το 2013.

Κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέαΣτην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 22% το 2012 (κατά 32% για τους νέους εργάτες κάτω από 25 ετών)
Στην Πορτογαλία, «πάγωσαν» το 2011 και δεν πρόκειται να αυξηθούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας
Στην Ιρλανδία μειώθηκαν κατά… 1 ευρώ το Φεβρουάριο του 2011 και επανήλθαν τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου
Στην Κύπρο αναβλήθηκε η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και δεν πρόκειται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας
Η εξέλιξη της πραγματικής αξίας του κατώτατου μισθού
Στην Ισπανία σε σταθερές τιμές του 2009 ο πραγματικός κατώτατος μισθός έφτασε τις 96 μονάδες, στην Πορτογαλία τις 94 και στην Ελλάδα τις … 71 μονάδες. Με άλλα λόγια ο ελληνικός πραγματικός κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 75% του πορτογαλικού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ονομαστικός κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία (565 ευρώ) είναι χαμηλότερος από εκείνο στην Ελλάδα  (683 ευρώ) !
Πιο αναλυτικά οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις ανά χώρα:

ΕλλάδαΟ δρ. Σούλτερ επισημαίνει τις σημαντικότερες αλλαγές στο εργατικό δίκαιο σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις:
Με το νόμο 4024/2011 επήλθε αναβολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και της ρήτρας ευνοϊκότητας πχ οι επιχειρησιακές συμβάσεις να αποκλίνουν από τις κλαδικές
Με το νόμο 4046/2012 μειώθηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων σε 3 μήνες
Με το νόμο 4093/2012, ο εθνικός κατώτατος μισθός θα αποφασίζεται με νόμο (και όχι από μία εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας).
Επικαλούμενος στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εργασίας, ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει πως από το 2012, το 80% των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, προβλέπει μειώσεις στους μισθούς.
Πορτογαλία
Σύμφωνα με το δρ. Σούλτερ, με το νόμο 23/2012 επιτρέπεται στους αντιπροσώπους των μη συνδικαλισμένων εργατών να διαπραγματεύονται σε επιχειρησιακό επίπεδο σε μικρές εταιρείες.
Με το νόμο 90/2012 εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
Με το Μνημόνιο του 2011, η κυβέρνηση συμφώνησε να περιορίσει την έκταση των συλλογικών συμβάσεων επ’ αόριστον.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία από το πορτογαλικό υπουργείο Εργασίας τα οποία επικαλείται ο δρ. Σούλτερ, μόλις 328.000 εργαζομένοι καλύπτονταν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι… 1,9 εκατομμυρίων το 2008!
Ιρλανδία
Το 2009 έπαψε να υπάρχει το πανεθνικό σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ίσχυε εδώ και 22 χρόνια.
Έτσι, η συλλογική διαπραγμάτευση ισχύει πλέον μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Το 2012 θεσπίστηκε το Σύμφωνο Βιομηχανικών Σχέσεων, σύμφωνα με το οποίο γινόνταν πιο αυστηρά τα κριτήρια για τις «Ονομαστικές Συμβάσεις Εργασίας» (Registered Employemnt Agreements) και τους  «Κανόνες Ρύθμισης της Εργασίας» (Employement Regulation Orders), με τα οποία καθορίζονται οι κατώτατοι μισθοί σε συγκεκριμένους τομείς. 
Κύπρος
Το Μνημόνιο του 2013 ανέβαλε την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το πρόγραμμα. Στο μέλλον, θα υπάρξει μία μετακίνηση από την πλήρη στη μερική τιμαριθμική προσαρμογή (κατά 50%) με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.
Ισπανία
Στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας έπεσε στα 4,6 εκατομμύρια το 2013 από…. 12 εκατομμύρια που ήταν το 2008.
Εν κατακλείδι…
Συγκρίνοντας την πραγματική μείωση των αμοιβών στις χώρες – μέλη της ΕΕ για την περίοδο 2010-14 , ο Γερμανός οικονομολόγος βγάζει τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Πρώτα από όλα πως στις 16 από τις 28 χώρες έχει προκύψει μείωση από 0,3% (Τσεχία) έως… 23,8% (Ελλάδα)
Οι εργαζόμενοι στην Κύπρο έχουν δεχτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε. (-19,8%)
Ακολουθούν οι Ούγγροι εργαζόμενοι (-10,6%), οι Πορτογάλοι (-8,1%), οι Ισπανοί (-6,9%), οι Ιρλανδοί (-6,8%) κλπ.
Αυτή είναι η προσέγγιση της Τρόικας για το Εργασιακό
Ποια είναι η συνολική προσέγγιση της τρόικας σχετικά με τους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Σύμφωνα με τον δρ. Τόμας Σούλτεν αυτή συμπυκνώνεται στα εξής επτά σημεία:
«Μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την  απασχόληση» στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μείωση της κάλυψης των διαπραγματεύσεων
Μείωση της έκτασης των συμφωνιών
Μεταρρύθμιση του συστήματος των διαπραγματεύσεων προς ένα λιγότερο συγκεντρωτικό μοντέλο
Επέκταση της δυνατότητας απόκλισης από τις υψηλότερου επιπέδου συμφωνίες
Μετακίνηση ή περιορισμός της «αρχής της εύνοιας»
Μείωση της διαπραγματευτικής δύναμης των συνδικάτων
Πηγη: capital.gr
Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας !!!


Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 το Σωματείο Εργαζομένων της Landis + Gyr πραγματοποίησε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.
Οι Εργαζόμενοι της Εταιρείας ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σωματείου τους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Από την Διοίκηση της Εταιρείας μας τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής παραγωγής κ. Μποτσίνης Δημοσθένης.
Στη αρχή της εκδήλωσης μίλησε η Πρόεδρος του Σωματείου κα. Τσιριγώτη Κατερίνα για την πορεία της Εταιρείας και τις προοπτικές που διαμορφώνονται  στο χώρο εργασίας μας,  ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος έκοψε την πίτα, ενώ ακολούθησε η κλήρωση, όπως συνηθίζεται άλλωστε κάθε χρόνο. Φέτος από την πλευρά του Δ.Σ του Σωματείου είχε αποφασιστεί να δοθεί χρηματικό ποσό 80€ σε τέσσερις {4} εργαζόμενους που αντιστοιχούσε στα φλουριά της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, ενώ παράλληλα σε είκοσι έξη {26}εργαζόμενους να δοθεί το ποσό των 50€.
Από την πλευρά της Εταιρείας δόθηκαν τέσσερα {4} tablet Toshiba και από την πλευρά της κα. Ράπτη που διαχειρίζεται την καντίνα του Εργοστασίου, ένα ακόμα δώρο.


Ως Δ.Σ του Σωματείου μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας και να σας ευχηθούμε ξανά, ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΆ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΈΣ ΣΑΣ !!!

                                          το  Δ.Σ

Πηγή : Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων Landis + Gyr 
το άρθρο στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο 
sfentona.gr εδώ !!!
Korinthostv.blogspot εδώ !!!

Αναρτήθηκε από Μιχ. Ποντικάκης